Lázár: Nincs pénz egészségügyi béremelésre

Pénzcentrum/Portfolio2017. június 22. 19:03

Még évekig eltart, mire javulnak majd a kórházak színvonala, 40 milliárdot költenek a fővárosi kórházakra, de az egészségügyben dolgozók béremelésére nincs pénz - többek között ezeket mondta Lázár János a mai Kormányinfó.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 93. Kormányinfón több gazdasági témáról is beszélt. A legtöbb fontos információ az egészséügyre vontakozott, de a tanév végéről, az iskolások csökkenő létszámáról, az ingyentankönyvről és a nyári táborozásról is beszélt.

Lezárult a tanév

Évente 3000-3500 fővel csökken az óvodába járók száma, emiatt csökkennek a létszámok az iskolákban is. 2017/18-ban a magyar állam egymillió gyermek számára biztosít majd ingyenes tankönyvet 12 milliárd forintból, ez azt jelenti, hogy a közoktatásban tanulók 85 százaléka lesz érintett ebben.

Az idén először 100 ezer gyermek megy Erszében Táborba a kormánynak köszönhetően, további 35 ezer tanuló pedig a határokon túl a Kárpát-medencében zárja a tanévet vagy kezdi a következőt.

Évekig tart, mire a kórházak színvonala javul

Nagy lépéseket tettünk az egészségügyi ellátórendszerbe, de még hosszú évekre és sok pénzre van szükség, hogy ennek eredményei nyilvánvalók legyenek - véli a miniszter.

Idén 40 milliárd a budapesti kórházakra

Négy ellátási centrumot szeretnénk Budapesten létrehozni a Honvéd Kórházban, a Szent István-Szent László Kórházban, az új budai szuperkórházban és egy észak-pesti kórházban - mondja Lázár. Emellett a Semmelweis Egyetemet fejlesztenék. Mindezekre összesen 700 milliárd forint van, az idén ebből 40 milliárdot költenének el, ami 12 kórház fejlesztését tartalmazza.

A Semmelweis Egyetemből a világ egyik legjobb egészségügyi központját akarják létrehozni, ezzel kapcsolatban az egyetemtől kaptak egy kalkulációt, ami 100-150 milliárd forintról szól, ezt a nyáron meg fogja tárgyalni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nincs pénz egészségügyi béremelésre

Jelen pillanatban nincs meg a költségvetési fedezete egy a korábbi megállapodásnál nagyobb egészségügyi béremelésnek - mondja Lázár azzal kapcsolatban, hogy a Jahn Ferenc Kórház több dolgozója is átment az IKEA-ba dolgozni.

Nem a kormány ötlete az egynapos szülés

Valóban gondolkodunk az egynapos ambuláns szülés bevezetésén, mert erre van társadalmi igény. A kormánynak nem kell állást foglalnia ebben az ügyben, lehetőséget kell biztosítania, hogy az anyák eldöntsék, milyen ellátást szeretnének, illetve a szakemberek mit javasolnak - mondja Lázár a ma reggeli sajtóhírek kapcsán.

Címlapkép: MTI

Címkék:
karrier, kórház, béremelés, egészségügy, szuperkórház,