Lázár: hamarosan döntenek a családtámogatásokról

Pénzcentrum/Portfolio2017. május 11. 17:30

A nagykövetségeken is lehet majd anyakönyveztetni a gyermekeket - többek között erről is beszélt Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Ezen kívül szó volt még arról, hogy a következő hetekben döntenek a közétkeztetésről, és a családtámogatási rendszer egyes elemeinek változásáról.

A március végére immár 23 milliárd forintosra duzzadt kórházi adósságállomány kapcsán Lázár azt mondta: meg kell vizsgálni azt, hogy ha bizonyos kórházak évek óta nagyjából ugyanannyi adósságot halmoznak fel, az utalhat arra, hogy egyszerűen alulfinanszírozottak, Így a megoldás az is lehetne, hogy egyszerűen megemelik az adott intézménynek az OEP finanszírozást. Azt is megjegyezte azonban, hogy emellett lehet egy másik magyarázat is: nem átlátható gazdálkodás zajlik, így

vannak olyan kórházak, amelyeknél a menedzsment felelőssége is felmerül.

Éppen ezért támogatták a pénzügyi felügyelők kinevezését az intézményekhez.

Asztalon a közétkeztetési javaslat

Azt a javaslatot fogalmaztam meg, hogy a közétkeztetési területen az állam hogyan tudna a megrendelői oldalon úgy fellépni, hogy az egyrészt a magyar mezőgazdaságnak és egyúttal az ételek fogyasztóinak is jó legyen. Így tehát arra irányulnak a javaslatok, hogy "mit rendelnek, milyen feltételekkel, és milyen étel jut" az emberekhez, azaz szó sincs arról, hogy étkezdéket terveznénk államosítani - hangsúlyozta Lázár. Hozzátette: semmilyen döntés nincs még.

Jönnek a családtámogatási döntések

Lázár kérdésre válaszolva jelezte, hogy a kormány nemcsak a 2008 óta változatlan családi pótlék kérdését mérlegeli akkor, amikor a családtámogatási rendszer elemeinek esetleges változtatásáról gondolkodik, hiszen a következő évtized egyik legnagyobb kihívása a demográfia. Szavai szerint a következő hetek kormányülésein, azaz "még a 2018-as költségvetési törvény lezárása előtt szeretnénk bizonyos családtámogatási kérdéseket eldönteni". Lázár azt is jelezte, hogy novembertől 33 ezer forintos kiegészítő pótlékot kapnak a védőnők, illetve megkezdik a nemzeti védőnői hálózat előkészítését.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lázár: lehet még tartalék a rezsiben

A mai világpiaci árak alapján lehet még mozgástér a rezsiárak csökkentésére, akár olyan módon, mint amit Dorkota Lajos jelzett ma (szociális alapon bizonyos társadalmi rétegeknek). Lázár szerint "a rezsiarányt kell megvizsgálni" (a rezsikiadások nyugdíjakon belüli arányát képest) és a világpiaci árak alapján
Ha van még mozgástér, akkor még további csökkentést javasolnék.

A követségeken is lehet

A magyar követségi konzulok számára feladatként szabjuk, hogy külföldön is meg lehessen tenni a gyermek anyakönyvezését kint a követségeket, várhatóan szeptembertől - jelezte Lázár az újabb kormánydöntést. Ez jelentősen egyszerűsíti azt, hogy a kint született gyermekek anyakönyvezését.

Címkék:
otthon, rezsi, rezsicsökkentés, egészségügy, menza, anyakönyv, közétkeztetés, családtámogatás,