A béremelés jó, de az orvosok többsége továbbra is elfogadja a hálapénzt

Pénzcentrum/Index.hu2017. március 2. 12:30

A hálapénz összege, és a hálapénzt adó betegek száma is csökkent az elmúlt három évben. A vélekedés is erősen megváltozott, a többség azonban úgy gondolja, béremeléssel nem lehet eltörölni a hálapénzt - írja az Index.

Az orvosok 96 százaléka hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni, de nagyjából kétharmaduk - 60 százalékuk - szerint pusztán a béremelések hatására a hálapénzrendszer nem fog eltűnni - derül ki a Szinapszis Kft. és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének közös kutatásából. A felmérést idén januárban végezték online kérdőívvel, amelyet 907 magyar orvos töltötte ki.

2013-ban még minden harmadik orvos gondolta úgy, hogy a hálapénzzel a beteg tényleg a háláját fejezi ki. Ma már a választ adó orvosok közel kétharmada úgy látja: a betegek azért adják a pénzt, mert így akarnak megfelelő színvonalat, jobb ellátást, több figyelmet (32 százalék) vagy előnyöket (29 százalék) "vásárolni".

Közben úgy vették észre, hogy a hálapénzt adó betegek aránya és a hálapénz összege is visszaesett az elmúlt három évben. Bár az orvosok 94 százaléka elutasítja a hálapénzrendszert, többségük (61 százalék), a jelenlegi helyzetben kénytelen elfogadni a hálapénzt. Csupán 5 százalék az, aki morálisan elfogadhatónak és 1 százalék, aki természetesnek gondolja azt.

Az orvosok havi nettó alapbére jelentősen emelkedett az elmúlt 3 évben, az átlagos 194 ezer forintról 260 ezer forintra.

A növekedés általános, minden csoportra jellemző. Bár 2013-hoz képest javultak az eredmények, 74 százalékuk mégis úgy véli, hogy a jelenlegi alapbérre nem tudják jövőbeni terveiket alapozni. Az orvosok 60 százaléka szerint pusztán a béremelések hatására a hálapénzrendszer nem fog kikopni.

Címkék:
karrier, orvos, béremelés, egészségügy, hálapénz,