Egészségügyi béremelés: nem az orvosok járnak a legjobban

Pénzcentrum2016. augusztus 18. 10:05

Magasan képzett, de nem orvos végzettségű egészségügyi dolgozók járnak a legjobban a közelgő egészségügyi béremeléssel. Az ő bérük ugyanis még a szakorvosok béréhez képest is jelentős lemaradásban van. A védőnők sztrájkja lehet, hogy elmarad, ha célt ér a miattuk készülő rendelettervezet - írja ma reggel a Népszava.


107 ezer forinttal nő a szakorvosok bruttó bére szeptembertől, de vannak, akik még ennél is jobban járnak. Az egyetemi végzettségű fizikusok, biológusok és pszichológusok bére 171 ezer forinttal, míg a szakdiplomás gyógyszerészeké 136-137 ezer forinttal emelkedik.

A magasabb bér először október elején fog megérkezni az egészségügyi szakemberek számlájára. Ahhoz, hogy a béremelés zökkenőmentesen menjen végbe, külön elszámoló rendszert biztosít az érintett 253 intézmény számára az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

A védőnők sztrájkja is elmaradhat. Ennek háttere, hogy a kormány által a védőnői szolgálatok fenntartói részére rendelkezésre bocsátott 35 ezer forint havi plusz forrásból alig részesedtek maguk a védőnők. Ezt a helyzetet most visszamenőleges hatályú szabályozással kezelné az egészségügyi kormányzat.

Címkék:
biztosítás, karrier, kórház, orvos, béremelés, egészségügy, védőnő,