Szó szerint szívrohamot kaphatsz, ha ezekkel tömöd magad

Pénzcentrum2016. június 10. 16:51

Az évek során rengeteg tévhit alakult ki a zsírok fogyasztásáról, volt, hogy a legjobb diétás eszközként tartották számon, de az is előfordult, hogy a megtestesült kaszásként állították be a szakemberek. Mostanra azonban már bebizonyosodott, melyik zsírokat érdemes fogyasztani, és melyiket kell kerülni. Mutatjuk, milyen ételekben találod az egészséges élethez szükséges zsírsavakat.

Sok tévhit kering a diétákról, különösen a zsírok szerepét értelmezik félre sokan. A Daily Mail viszont szakértő segítségével járt utána, hogy milyen forrásból juthatunk egészséges vagy egészségtelen zsírokhoz.

A zsíroknak négy alap típusa van, mindegyiknek eltérő hatása van az emberi szervezetre:

  • Egyszeresen telítetlen,
  • Többszörösen telítetlen,
  • Telített és
  • Transz zsírsavak.

Mit javasoltak korábban?

A 90-es évek elején a táplálkozási szakértők alapvetően a makronutriensek (fehérje, szénhidrát és zsír) számlálása mellett tették le a voksukat. Egy gramm fehérje és egy gramm szénhidrát is egyaránt 4 kcal-t tartalmaz, míg egy gramm zsír már 9-10 kilokalóriát. Már a 70-es évek óta népszerű volt az Atkins-diéta, amely magas fehérje és zsírfogyasztás mellett alacsony szénhidrát-adagokat írt elő.

A 90-es évek közepén több tanulmány is bebizonyította, hogy a telített és transz zsírsavak keringési megbetegedésekhez vezethetnek, így az Atkins-diéta önmagában nem vezet egészségesebb élethez.

Mi a mai álláspont?

Az elhízás és az emiatt kialakuló megbetegedések a nyugati világban tömegek életminőségét rontja. Emiatt az étkezéssel kapcsolatban folyamatosan új tanulmányok, kutatások látnak napvilágot.

A szakértők jelenlegi álláspontja szerint az zsírok összevont bevitelére érdemes elsősorban figyelni, azonban a telített és transz zsírsavak bevitelét is érdemes korlátok közé szorítani. A zsírokat inkább telítetlen és többszörösen telítetlen forrásból érdemes megoldani.

Eszerint a magas fehérje tartalmú ételek fogyasztása javasolt. Elsősorban tejtermékekre, sovány húsokra, halakra, magvakra, olíva olajra épülő diéta ajánlott. Ezzel együtt érdemes kerülni a vajat, a kókusz olajat és a feldolgozott élelmiszereket, mivel ezek telített zsírsavakban rendkívül gazdagok (azt érdemes megjegyezni, hogy a kókuszolaj 200 fok alatt jobb lehet főzéshez, mivel az olívával szemben nem bomlik le transz zsírrá, persze a mennyiséggel érdemes csínján bánni).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mit kell betartani az egészséges élethez?

Mivel sokszor a zsírfogyasztást teszik felelősség az elhízásban, ezért egyre több zsírcsökkentett vagy zsírmentes termék kapható a boltok polcain. Ezzel azonban nem árt vigyázni, mivel a zsír hiányát gyakran gyorsan felszívódó szénhidráttal pótolják, amelyek a telített (és transz) zsírsavakhoz hasonlóan károsak lehetnek.

Ha tényleg megfelelően szeretnénk táplálkozni, akkor viszont nem árt szakemberhez fordulnunk, aki segít a személyre szabott étrend kialakításában. A diéta ugyanis

  • A testmagasságon,
  • Testalkaton,
  • Dohányzási szokásokon is múlik.

Ennek ellenére néhány ökölszabály betartásával akár mi is összeállíthatunk egy merőben egészségesebb étrendet:

  • Fogyasszunk több olíva olajat, magvakat (a pörkölt magvakhoz gyakran egészségtelen olajat használnak, így a natúr termékeket keressük)!
  • Néha belefér egy-egy "csalónap", az élsportolók is beiktatnak ilyet egyszer-egyszer, a lényeg, hogy az étkezéseink túlnyomó többsége megfeleljen a diétánknak.
  • Tartsunk be egy napi diétát!
  • Mindig nézzünk a reklámszlogenek mögé, a vásárláskor nézzük meg a termékek címkéit!
  • A szénhidrátra is figyeljünk, mindig a lassabban felszívódó forrást válasszuk (pl: búzakeksz helyett zabkekszet)!

Címkék:
vásárlás, egészség, testmagasság,