Megszűnik a sebészeti ügyelet: lesz, ahol orvos sem lesz

Pénzcentrum2016. január 15. 08:30

Áprilistól megszűnik a fővárosban a sebészeti ügyeleti rendszer. A vakbél, gyomorvérzés vagy egyéb akut hasi panasz miatt műtétre szorulókat saját ellátási területéről minden budapesti kórháznak meg kell operálnia, bármikor a nap folyamán - írja a Népszabadság.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint áprilistól megszűnik a fővárosban a sebészeti ügyeleti rendszer. A vakbél, gyomorvérzés vagy egyéb akut hasi panasz miatt műtétre szorulókat saját ellátási területéről minden budapesti kórháznak meg kell operálnia, bármikor a nap folyamán.

A változás csak a sebészeti ügyeletet érinti, az egyéb ellátásoknál egyelőre marad minden a régiben. Az új rendszerben a mentő a beteg állandó lakhelye szerint illetékes kórházba viszi az akut sebészeti ellátásra szorulókat. A hajléktalanokat, a vidékről ingázókat, akiknek nincs bejelentett lakcímük a fővárosban, abba a kórházba viszik, amelynek a körzetében rosszul lettek.

A kórházak kapacitáshiányra hivatkozva sem tagadhatják meg az ellátást a körzetükbe tartozóktól. Sebészből, intenzív-terápiás orvosból és radiológusból például nem minden kórházban van elég szakember. Jelenleg  úgy oldják meg az orvoshiányt, hogy a keresett szakmában dolgozók több kórházban is vállalnak munkát. Ám ha a jövőben a kórház 24 órás sebészeti ügyeletéhez mindenkinek ott kell maradnia főállású munkahelyén, valószínűleg lesznek olyan kórházak, ahová egyáltalán nem jut majd doktor.

Címkék:
karrier, kórház, egészségügy, hiányszakma,