Továbbra is hiány van az altatóorvosokból

Magyar Nemzet2016. január 12. 09:00

Bár idén csak tizenegy orvosi hiányszakmát listázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tavalyi tizenkilenc helyett, a helyzet nem sokat javult. Egyes orvosok szerint a 36 órás "munkanapok" sem ritkák - írja a Magyar Nemzet.

Tavaly az év utolsó hónapjaiban másról sem szóltak a hírek, mint hogy milyen súlyos altatóorvos-hiánnyal küzd egy-egy intézmény, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint azonban az altatóorvos 2016-ban már nem számít hiányszakmának. Csomós Ákos, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke szerint azonban altatóorvosokból továbbra is hiány van, tavalyhoz képest nem javult a helyzet:

Nagyon sok aneszteziológus hiányzik a rendszerből, körülbelül 30 százalékos a hiány, ez maximum azért nem látszik, mert az állásban lévők rengeteg pluszórát vállalnak.

A közelmúltban több aneszteziológus is tiltakozott az ellátás rossz körülményei miatt. A legfőbb okok közé sorolhaták, hogy kifogytak a szakképzett kiszolgálószemélyzetből, nincs elég hozzáértő ápoló, és olyan mértékű a túlterheltség, ami hosszú távon tarthatatlan. A fizetések továbbra sem ösztönző hatásúak, ráadásul a kevés létszám miatt az ügyeletek száma is jóval magasabb.

Címkék:
karrier, orvos, egészségügy, hiányszakma,