Béremelés az egészségügyben: ők azok, akik nem kapnak belőle

Pénzcentrum2015. augusztus 14. 09:30

Bár automatikusnak tűnik a 2013-as béremelés mostani "alapbéresítése", sokakat érhet nagy meglepetés a többletpénz első, szeptemberi kifizetésekor. Az érintett szakdolgozók zöme 5-12 ezer forintra számíthat. Az egészségügyi intézményekben dolgozók jó részének, így az asszisztenseknek, illetve a műszaki terület alkalmazottainak egyetlen fillér sem jut - írja a Népszabadság.

Évek óta komoly feszültséget okoz az egészségügyben, hogy a 2012-es és 2013-as emelés nem épült be az orvosok és szakdolgozók alapbérébe. A többletet bérkiegészítésként utalta a kormányzat az egészségügyi intézményeknek. Így ez az összeg nem emelte meg az egészségügyi jövedelmek harmadát adó pótlékokat, azokat máig a 2011-es alapbérből számolják. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) becslése szerint emiatt a tagjaik évente átlagosan akár egyhavi bérüktől is elestek.

Az ágazat csaknem 130 ezer emberéből csak a betegágy mellett dol­gozó 43 ezer szakdolgozót és 18 000 orvost érinti a lépés. Közülük sem jár majd jól mindenki, az egyes intézmények között is szélsőségesen szórnak majd a jövedelmek.

Címkék:
karrier, orvos, béremelés, egészségügy,