Mikor jöhet az orvosok béremelése?

Pénzcentrum/InfoRádió2015. január 23. 12:32

Jelentősen nőtt az egészségügyi hiányszakmákban indult szakképzést választók száma. Egyre több a radiológus, a csecsemőgyógyász és a gyermekgyógyász. A rezidensek nagy összegű állami ösztöndíjra is pályázhatnak. Az egészségügyi államtitkár ezt minden szakorvos-jelöltnek biztosítaná, emellett az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a szakorvosi béremelésről jövőre tárgyalhatnak.

Aneszteziológia, gyermekgyógyászat, intenzív orvos - sorolta a hiányszakmákat az egészségügyi államtitkár. Mint mondta, azt lehet mondani most már, hogy a legtöbb orvosi szakma hiányszakmának minősül, mivel elég komoly a hiány az orvosok között.

Zombor Gábor arra a kérdésre, hogy a minisztérium hogyan tudja támogatni a hiányszakmában induló szakképzéseket, azt válaszolta: döntően azzal, hogy jelentős számban, közel ezres nagyságrendben indít rezidensképzéseket, és ettől az évtől kezdve ki tudják terjeszteni minden jelentkezőre azt az állami ösztöndíj rendszert, ami 100, illetve 200 ezer forint pluszt is jelenthet.

Továbbá készen áll az a jogszabály, amelynek értelmében ezt a lehetőséget rögzítjük és szeretnénk azt is elérni, hogy a szakvizsga letétele után ne csökkenjen a szakorvosok fizetése. Erről a kormány reményeink szerint néhány héten belül dönt

- mondta.

Arra a kérdésre, hogy ez az ösztöndíj bérfeszültséget okoz-e a több évtizede ugyanott dolgozó szakorvosok körében, azt válaszolta: fokozatosan tudnak előrelépni, most a legfontosabb, hogy egy jól induló és eredményeket is produkáló rezidensképzési rendszert teljessé tegyék, megerősítsék és a fennálló anomáliákat megszüntessék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Dolgozunk azon, hogyan lehet 2016-ban elindulni akár mindenki számára a szakorvosi minimálbéren. Egyébként az új rendszer szerint akik a képzésben részt vesznek, tehát akik képzik a fiatal orvosokat, az ő jövedelmük is hasonló nagyságrendben nőhet

 - tette hozzá Zombor Gábor.

Címkék:
karrier, orvos, béremelés,