320 forintból csinálnak 65 ezret: lecsap rájuk az új törvény

Pénzcentrum2015. január 18. 07:00

Idén januártól módosult a gyógyszertörvény. Főként annak érdekében, hogy eredményesebben lehessen fellépni az illegális, hamis termékekkel és árusítóikkal szemben.

Legtöbben a neten szerzik be a hamis, illegális gyógyszereket. Egyre több ilyen készítmény fogy, ezért a Gyógyszertörvény szigorítására volt szükség. Idén januártól speciális jogokat és kötelezettségeket kapott a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet - Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI OGY).

Ezentúl ha nem engedélyezett terméket talál bármilyen honlapon, elintézheti, hogy ne legyen többé elérhető az adott tartalom, azaz senki ne tudjon onnan a továbbiakban rendelni. Emellett fel is jelentheti a tartalomszolgáltatót, azaz annak a honlapnak a szerkesztőjét, ahol az adott termék megjelent. Kiegészítésképp pedig közzé kell tennie kötelezően ezeket az adatokat, a saját honlapján ismertetnie kell a kérdéses weboldal nevét és címét.

Sokan a közösségi média felületein, vagy webáruházakban reklámozzák, értékesítik termékeiket. Jellemzően azokra a vevőkre utaznak ezek a kereskedők, akik spórolási céllal vásárolnának a neten, illetve akik nem akarnak orvoshoz fordulni a problémájukkal. Itt viszonylag alacsony költséggel és kockázattal adhatnak el hamis gyógyszereket. Emellett pedig a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) információi szerint például a brit gyógyszertermékeket szabályozó ügynökség már Youtube fiókokat is ellenőriz, és csak tavaly több mint 18 ezer olyan videót távolítottak el, amely a látogatót hamis gyógyszereket kínáló netes oldalakra irányította.

Tavaly májusban a Pangea fedőnevű akció is bebizonyította, hogy a magyarok a legtöbb hamis vagy illegális gyógyszert az interneten keresztül rendelik. De nem csak a törvényszegés kockázata áll fenn abban az esetben, ha hamis termék birtokába kerülünk. Egészségünkre is károsak lehetnek ezek a termékek.

Loading...

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Óriási hasznot hoznak az illegális gyógyszerek, 2010-ben a Vámügyi Világszervezet becslése szerint például a hamis gyógyszerek globális piaca elérte a 200 milliárd dollárt is. Azok a bűnszervezetek, melyek hamis gyógyszerek eladásával foglalkoznak, minden befektetett euró után 200-500 euró hasznot csinálnak - tájékoztat a HENT. Azaz mostani árfolyamon számítva 320 forint körüli befektetéssel 64-160 ezer forint körüli bevételük lesz.

A hamis termékek behozatala is tilos. A kábítószert, pszichotróp anyagot vagy új pszichoaktív anyagot tartalmazó gyógyszerek és készítmények, például a nyugtatók, az élénkítők, vagy hallucinogén termékek Magyarországra hozatalát külön engedélyeztetni kell - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Azaz netes rendelés során ezt is figyelembe kell venni, ha el akarjuk kerülni a büntetést.

Címkék:
biztosítás, gyógyszer, HENT, hamisítvány, gyógyszerhamisítás,