Már a gyógyszertárakban is kémkednek utánunk

Pénzcentrum2014. november 17. 09:02

Már néhány tízezer forintért, illegálisan hozzájuthatnak a nagy cégek a betegek gyógyszerfogyasztási adataihoz a patikákban.

Gyógyszergyárak ügynökei járják a patikákat. Arra próbálják rávenni a gyógyszerészeket: adják át nekik az egészségbiztosítónak gyűjtött vényforgalmi adatok másolatát. Általában sikerrel járnak. Arra is van példa, hogy a "patikai" rendszergazda külön programot telepít a pénztárgépekbe, amely továbbítja a megrendelőhöz az információkat - írja a Népszabadság.

Az orvoslátogatók a patikai vényadatokból próbálják ellenőrizni, hogy az orvos, akivel kapcsolatban állnak, mire, mikor és melyik cég készítményét rendeli. A forgalmazók szintén üzleti célokra, így piackutatásra, elemzésre használják az információkat.

Ezek az adatok főként az orvosok megvesztegetésében, a piaci stratégia megtervezésében és a társadalombiztosítással való alkuban használhatók fel. Szélsőséges esetben a beteg is kárvallott lehet: bár a rendszer elvileg anonim, elvileg személyre szabott információkat is ki lehet nyerni belőle.

A gyógyszerészkamara is figyelmeztette tagjait: büntetőpereket kockáztatnak az eljárással - azonban előfordult olyan eset, hogy a gyógyszerpiac egyik szereplője kilátásba helyezte a megrendelésekhez társuló kedvezmények megszüntetését, ha a partner nem szolgáltat adatot.

Címkék:
biztosítás, egészségügy, gyógyszertár, gyógyszergyárak,