Patikaszabályozás: ismét a betegek járhatnak rosszul

Napi.hu2014. április 18. 09:02

Ha a gyógyszerészeknek a patika vezetésére kell koncentrálniuk, akkor a szakmai kérdések a háttérbe szorulnak, aminek a betegek láthatják kárát. A gyógyszerkassza megszorítása miatt pedig a betegek terhei tovább nőnek - írja a Napi.hu.

Az idei év elején bevezetett patikai tulajdonosi program nem úgy alakult, ahogy tervezték. Az állami segítséget mindössze két-három patika vette igénybe. A gyógyszerészek ódzkodtak is a hiteltől, ami egyébként sem állt időben rendelkezésre. Ezért a patikák tulajdonosai kénytelenek voltak belemenni, hogy halasztott fizetéssel, az osztalék terhére adják el a 25 százalékot.

A tulajdoni hányad kérdése egyébként teljesen lényegtelen a betegeknek és vásárlóknak. Sokkal nagyobb jelentősége van számukra annak, hogy míg öt éve 10 százalékuknak sem kellett visszamenni a patikába a felírt gyógyszerért, ma több mint 30 százalékuk kényszerül erre a készletezési politika miatt. Ez növeli a betegek elégedetlenségét. Másrészről, ha a gyógyszerésznek a patika menedzselésére kell koncentrálnia, akkor nem marad energiája a szakmai kérdésekre, így ismét a fogyasztó jár rosszul.

Hiányzik a megfelelő támogatottság is, noha az alapellátás szerves része. Az alapellátásban dolgozó orvosok 80 százaléka gyógyszerrel gyógyít, s míg naponta 120-125 ezer háziorvos-beteg találkozásra kerül sor, a patikákba 670 ezren kopogtatnak be egy nap.

A gyógyszerkassza megszorítása miatt a betegek terhei tovább nőttek. A megvásárolt dobozok száma valamelyest nőtt ugyan az elmúlt három évben, de a vényköteles szerekből mind kevesebb fogy. A gyártók pedig egyre több terméket sorolnak át a szabadon megvásárolható kategóriába.

Címkék:
biztosítás, gyógyszer, patika, egészségbiztosítás, osztalék fizetés,