A luxusnyugdíj létezik! Csak ennyit kell tenned érte - heti összefoglaló

Pénzcentrum2014. március 30. 18:00

Egyre közelebb kerülünk ahhoz a dátumhoz, amikor az ötvenes években született, Ratkó-generáció nyugdíjba vonul, és a magyar nyugdíjrendszer ezidáig példa nélküli nyomás alá kerül. Ennek ellensúlyozására az állam újabb nagy lépést tett idén januárban az öngondoskodás ösztönzése felé, mivel a nyugdíjbiztosítási termékekre is megadta a húsz százalékos adókedvezményt más nyugdíj célú megtakarításokhoz hasonlóan. De hogy döntsem el, hogy mikor érdemes belevágni? Melyik termék felel meg leginkább az elvárásaimnak? A Pénzcentrum.hu heti összefoglalójában további érdekességekről is olvashatsz. A cikk elolvasásához kattints a címekre!

A luxusnyugdíj létezik! Csak ennyit kell tenned érte
Egyre közelebb kerülünk ahhoz a dátumhoz, amikor az ötvenes években született, Ratkó-generáció nyugdíjba vonul, és a magyar nyugdíjrendszer ezidáig példa nélküli nyomás alá kerül. Ennek ellensúlyozására az állam újabb nagy lépést tett idén januárban az öngondoskodás ösztönzése felé, mivel a nyugdíjbiztosítási termékekre is megadta a húsz százalékos adókedvezményt más nyugdíj célú megtakarításokhoz hasonlóan. De hogy döntsem el, hogy mikor érdemes belevágni? Melyik termék felel meg leginkább az elvárásaimnak?

Sok nyugdíjasnak ez (volt) az utolsó reménye: plusz 50 ezer havonta
Nagy reményekkel indították el a pénzintézetek a lakásért életjáradék konstrukcióját a kétezres évek közepén. Azonban a gazdasági válság és az ingatlanárak évek óta tartó csökkenése miatt szinte teljesen eltűnt a piacról ez a program. Több kisebb, csak ezzel foglalkozó cég is felfüggesztette működését, a három legnagyobb banki szereplő közül pedig már csak az FHB-nál működik a konstrukció. Az OTP péládul "mindkét fél elbizonytalanodása miatt" függesztette fel a szerződéskötéseket. Pedig a havi 50-100 ezer forintos plusz összeg sokaknak jelenthetne nagy segítséget.

Ki hinné? Nagyon sok magyar ebből törleszti a devizahitelét
Első hallásra talán meglepőnek hangzik, de - a számok szerint - dübörög Magyarországon a közvetlen (direkt) értékesítés: félmillióan egészítik ki ezzel a fizetésüket, sokan hiteleiket törlesztik a tanácsadásból.

Ezért állnak sorba a háziasszonyok: viszik, mint a cukrot
Idén márciustól tovább bővült az egyébként is széleskörű lakossági állampapír-kínálat. Mi az az állampapír? Mitől kötvény a kötvény? Utánajártunk, hogyan vehetünk állampapírt egyszerűen, és érhetünk el biztonságosan akár dupla hozamot a bankbetéthez képest.

Kamucímkék a magyar boltokban: így vernek át vásárláskor
Tartósítószer-mentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, csökkentett zsírtartalmú, vitaminban gazdag - számos olyan hívószó van a csomagolásokon, ami vásárlásra ösztönöz bennünket. De lehet, hogy egy-egy ilyen állítás eltereli a figyelmünket a termék más jellemzőiről. Ha nem tudjuk, mi mindenre kell figyelnünk egy-egy termék címkéjén, könnyen átverhetnek.

Megszólalt az Auchan-vezér: mire készülnek Magyarországon?

10 százalékkal nőtt az Auchan forgalma Magyarországon tavaly - hangzott el az áruházlánc csütörtöki sajtótájékoztatóján. Idén hat új benzinkutat nyitnak, de a trafiktörvény és a magas benzinár őket is fájdalmasan érintette.

Ők kaszálnak igazán nagyot a 4-es metrón

Az évtizedek óta tartó kálvária után ma megnyitja kapuit Budapest legújabb metróvonala. A 4-es metró indulása várhatóan nemcsak a fővárosban élők mindennapos közlekedését könnyíti majd meg, hanem jókora lökést is adhat az eddig kevésbé látványosan fejlődő városrészeknek. Az új nyomvonal kiskereskedelmi trendekre gyakorolt hatásait vizsgáltuk.

Milliós bankkártyás csalás: borsodi faluba vezetnek a szálak
Bár a részletekről jelenleg keveset tudni, úgy tűnik, komoly nemzetközi bankkártyás visszaélésben érintett egy 24 éves magyar férfi. A borsodi fiatalemberrel szemben már folyik a rendőrségi eljárás, a (virtuális) szálak külföldre vezetnek. A Pénzcentrum.hu mutatja, mit tudunk eddig.
ATM-ből vettél fel pénzt? Így foszthatnak ki könnyedén
Az ATM-es tranzakciók során kapott bizonylatot sokan az automata mellett található kukába dobják, pedig a bizonylaton található adatok segíthetik a bűnözőket, hogy kisebb-nagyobb összegeket emeljenek le számlánkról. Van megoldás, mutatjuk, hogy kerülhetjük el azt, hogy adataink illetéktelen kezekbe kerüljenek.

Gyógyszermaffia: ezzel etetik a magyar fogyni vágyókat

A gyors fogyásért sokan bármit megtennének, ezt pedig egyre több csaló használja ki. Több száz olyan megtévesztő honlapon kínálnak illegális és sokszor drogokkal kevert fogyasztószereket, melyek például a Kókusz-szigetekre vannak bejegyezve. Pedig az ismeretlen eredetű pirulák (melyek közül van olyan, ami azért lett betiltva az EU-ban, mert pszichotróp anyagokat tartalmaz) súlyosan egészségkárosító hatásúak lehetnek. Hiába szigorodott a hamisítást bűncselekménnyé minősítőt törvény tavaly, érdemi eredmény egyelőre nincs, a hatóság pedig tehetetlen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Börtönbe is kerülhetsz, ha így parkolsz
Egyre többen buknak le hamis parkolókártyákkal. Szerkesztőségünk több olyan esetnek is szemtanúja volt, amikor a rendőrök vittek el egy-egy tilosban parkolót. Szabadságvesztéssel, közmunkával vagy eltiltással járhat, ha jogtalanul használunk mozgásában korlátozott személy számára fenntartott parkolóhelyet.

Extrém időjárás jön, megszaporodnak a betörések is
Itt a tavasz, hamarosan jön a nyár is. Az előttünk álló időszak köztudottan az extrém viharok és a lakásbetörések szezonja. Ahogy az ilyenkor lenni szokott a tudósítások egyre sűrűbben megrongálódott épületekről és kifosztott otthonokról szólnak. A hírek hallatán többnyire egyetlen dolog juthat az átlagember eszébe: vajon miként lehet elkerülni, mérsékelni a károkat. A jövő héten erre keresi majd a választ cikksorozatában a Pénzcentrum.hu.

 

Címkék:
nyugdij, devizahitel, gyógyszer, állampapír, 4-es metró, trafiktörvény,