Jönnek az állami tulajdonú gyógyszertárak?

Pénzcentrum2013. június 3. 08:35

Hamarosan az állam válhat a legnagyobb gyógyszertár-tulajdonossá. Furcsa fordulatokon át alakul ugyanis a patikavállalkozások gyógyszerészkézbe adása - írja a Népszabadság.

Egy törvénymódosítás szerint meg kell válniuk patikaérdekeltségeik egy részétől azoknak, akiknek négynél több gyógyszertárban van tulajdonrészük. Hasonló tulajdonrész eladásra kényszerítik a patikalánc-tulajdonosokat.

A vásárlásra kényszerített gyógyszerészeket a kormány úgynevezett patikaalap-konstrukció keretében a Magyar Fejlesztési Bank hitelével segíti: erre a célra 10 milliárdot különítettek el. Egy-egy üzletrészre minimálisan 5 millió, maximum 60 millió forint adható tízéves futamidőre, évi nyolcszázalékos kamatra, hatszázalékos kamattámogatás és egy év törlesztési türelmi idő mellett. Az összeghez már 2013 júliusától hozzáférhetnének a patikusok.

A jogszabály szerint ugyanis a hitelképtelen patikavállalkozások helyett, úgymond a kis patikust képviselve és védve, az állami tulajdonú Kisvállalkozás Fejlesztési Pénzügyi Zrt. vásárolja meg a jogosult patikust megillető százalékot az érintettek helyett.

Címkék:
kkv, gyógyszer,