Elismerték, rengeteg magyar Facebookját hallgatta le az állam: volt, akinél ennél is tovább mentek

Pénzcentrum2024. február 6. 09:02

A bíróság 133 titkos megfigyelést engedélyezett tavaly, de ennél jóval több embert hallgathattak le a hatóságok. Emellett az állam 2023 első felében több mint 1400 ember adatait kérte le a Facebook anyacégétől, a Metától.

133 alkalommal engedélyezett 2023-ban a Fővárosi Törvényszék nemzetbiztonsági feladatok ellátása során titkos információgyűjtést. Az erre vonatkozó statisztikákat a hvg.hu kérte ki. A lap hozzáteszi, mindez nem azt jelenti, hogy összesen ennyi embert figyeltek meg titokban a hatóságok, mivel adott esetben egy-egy engedély több célszemélyt is takarhat. Az erre vonatkozó kérdésre nem kaptak választ, viszont azt tudni, hogy 2022-ben a 149 kiadott engedély összesen 251 célszemélyre vonatkozott.

A megfigyelés eszközei közé tartozik például az, mikor telefonokat hallgatnak le, titokban felbontják a célszemélynek érkező postai küldeményeket, információs rendszereket figyelnek meg, vagy egy adott helyre telepítenek titokban megfigyelő eszközöket.

A portál szerint a magyar állam a 2023 januártól júniusig tartó időszakban 1033 darab adatkérést küldött a Facebook anyacégének, a Metának, összesen 1413 felhasználói fiókkal kapcsolatban. Az óriásvállalatnak 13 esetben sürgős, vészhelyzeti kérvényt is küldtek egy-egy üggyel kapcsolatban.

Címlapkép: John G. Mabanglo, MTI/MTVA

Címkék:
biztosítás, facebook, telefon, állam, bíróság, engedély, eljárás, titkosszolgálat, lehallgatási ügy,