Készül a nagy biztosítóreform: erre kell számítani, mindenkit érinteni fog

Pénzcentrum2022. december 6. 09:33

Sokkal élénkebb lesz a szabályozói figyelem a biztosítási piacon, és 50 százalék felett lesz a magyar tulajdon a szektor szereplőinél - ezt ígérte a Portfolionak adott interjújában Kovács Zsolt, a biztosítási szektorért felelős miniszteri biztos.

Sokkal komolyabb lesz a szabályozói figyelem a biztosítási piac szereplőinél, és törekedni fognak arra, hogy a magyar tulajdon 50 százalék felett legyen - ezt mondta a Portfolionak adott interjújában Kovcs Zsolt, a biztosítási piacért felelős miniszteri biztos. Szerinte a biztosításként stratégiai ágazatként tekint a kormány, ezért van az, hogy az állam sokkal nagyobb részt akar benne vállalni.

A miniszterelnök már az Aegon-tranzakció tavaly decemberi nyélbe ütését követően kinyilvánította, hogy a biztosítás stratégiai ágazat, amely kiemelt figyelmet élvez. Ennek megfelelően, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már az első parlamenti meghallgatásán beszélt erről, és a MABISZ-szal való egyeztetéseim során én is egyértelművé tettem, hogy egy koherens, hosszú távú megközelítésünk részeként vannak szándékaink

- fogalmazott Kovács Zsolt. Elmondta azt is, hogy a kormány álláspontja szerint ugyan jelenleg is van magyar tulajdoni hányad a biztosítókban, a baj azonban az, hogy a profit csaknem egésze kikerül az országból.

A biztosítók a magyar emberek Magyarországon megkeresett pénzét gyűjtik össze a szintén hazai közvetítők közreműködésével. Majd magyar szakemberek tudásán keresztül, magyarországi kockázatokat biztosítanak és a tartalékaikat is szinte kizárólag Magyarországon fektetik be. Itt minden magyar, csak a tulajdonos nem, vagyis direktebben megfogalmazva: miért jó az, ha minden magyar, miközben a szektor tevékenységéből származó profit több mint 90 százalékban külföldre kerül?

Címkék:
biztosítás, magyar, profit, tulajdon, biztosítók, szektor, magyar biztosítók,