Picasso, Rubens, Munkácsy képeit hamisította egy magyar bűnbanda: rengetegen bedőltek nekik

MTI2022. május 30. 16:34

Festményhamisítókat fogtak el, a hamisítványok között vannak Munkácsy, Gulácsy, Vaszary, Caravaggio, Picasso és Rubens alkotásait másoló képek is, a becsült kár félmilliárd forintra tehető - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a police.hu oldalon hétfőn.

 Azt írták: jelentős kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás gyanúja miatt nyomoznak. A műkincsvédelmi nyomozók információi szerint széles körben kezdtek hamis festményeket eredetiként árulni Magyarországon. Volt olyan híres festmény, amelyről több reprodukció is született. Egyebek mellett Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Caravaggio, Picasso és Rubens alkotásait hamisították. Az elkövetők a képek előkerülését különböző történetekkel támasztották alá.

"A festményhamisításokkal nemcsak amatőr festők, illetve műgyűjtők, de még szakértők, művészettörténészek és galériák is érintettek" - tették hozzá.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztálya a Somogy és a Nógrád megyei főkapitányság, a keszthelyi és a szentendrei kapitányság rendőreivel közösen április végén nyolc megyében, egyszerre 21 helyszínen tartott kutatásokat, amelyekben 17 ember volt érintett. Az akcióban 120 rendőr vett részt, lefoglaltak 120 festményt, a hamisítványok elkészítéséhez szükséges különböző eszközöket, hamis szakértői véleményeket és egyebek mellett hamis múzeumi pecsétet is.

A rendőrség közölte: további tárgyi bizonyítékok beszerzése, tanúkihallgatások és a lefoglalt festmények szakértői vizsgálata zajlik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapkép: Police.hu

Címkék:
rendőrség, hamisítás, hamis, hamisítvány, április, festmény, szakértő, szakértők, képzőművészet, picasso,