Már most sem zökkenőmentes az oltási program: mi lesz még a tömeges szakaszban?

Népszava2021. február 5. 09:31

Nem indult zökkenőmentesen a regisztráltak oltása csütörtökön: Pest megye 500 felnőtt körzete közül mindössze 120-nak, Veszprém megye 190 praxisából pedig csak 40-nek jutott oltóanyag. Hiába szervezte meg számos háziorvos a regisztrált betegeinek oltását, csütörtökön sorra kapták az értesítést, hogy mégsem érkezik meg az ígért 10 adag vakcina.

A hivatalos adatok szerint hétfőig 1080 háziorvos kapott egy-egy ampulla Moderna vakcinát, amely tíz adagnyi oltóanyagot tartalmaz - írja a Népszava. Az orvosok a regisztrációs lista alapján értesíthették pácienseiket, illetve a több mint ötezer háziorvos hat-hat idős beteget a kórházi oltópontokba küldhet - ahol a Pfizer vakcináját használják -, így február 8-ig nagyjából negyvenezer embert oltanak be a legidősebb korosztályból. A lap információi szerint azonban korántsem indult gördülékenyen a regisztráltak oltása: Pest megye 500 felnőtt körzete közül például mindössze 120-nak, Veszprém megye 190 praxisából pedig csak 40-nek jutott oltás.

A nyilatkozó háziorvosok elmondása szerint csak egy körzetben nem kellett lemondani a már korábban berendelt tíz beteget. Az érintettek között volt olyan praxis is, amely ugyan a rendelőbe nem kapott oltóanyagot, de az oltópontra azért el tudta küldeni hat páciensét. Nem jutott vakcinához Komáromi Zoltán budai háziorvos sem. Ő még az oltópontra sem irányíthatta a betegeit, miután vele nem is közölték, hogy pontosan hová kellene őket küldenie.

Egy nyolcadik kerületi háziorvos pedig csak csütörtök kora délután vette észre, hogy a körzetére vonatkozó információkat tartalmazó központi levél a spam mappába érkezett, és emiatt csaknem meghiúsult idős betegeinek regisztrációja az oltóponton. Egy baranyai háziorvos kifejezetten örült annak, hogy most kimaradt, mint mondta: ő az orosz, valamint az AstraZeneca vakcinára vár, mert neki csak e kettőben van bizalma.

Címkék:
budai vár, oltás, vakcina, program, terv, legidősebb ember, nyolcadik kerület,