Alig ismert termékkel faraghatsz az állatorvosi számlából: kutyáknál, cicáknál is működik

Pénzcentrum2020. augusztus 16. 13:01

Minden harmadik magyar háztartásban legalább egy kutya él, a macskák száma pedig a statisztikák szerint több mint 2 millió idehaza. Az állatszerető magyarok azonban jellemzően nem gondolkodnak előre, és csak az állatorvosnál szembesülnek vele, hogy ez bizony sokba fog fájni. Kevesen tudják, de pont ilyen esetekre léteznek kisállat-biztosítások Magyarországon: cikkünkben összeszedtük, mit kell tudni róluk! Az is kiderül, miért érdemes legalább évente átnézni a lakásbiztosítási szerződésünket.

Rengeteg kutya és macska él Magyarországon: a Statista adatai szerint 2018-ban a magyar háztartások harmadában élt legalább egy kutya, a statisztikai portál másik táblázatából pedig kiderült, hogy Magyarországon ugyanabban az évben több mint 1 millió 180 ezer kutya élt gazdánál. A macskák számát a statisztikai portál 2018-ban több mint 2 millióra becsülte.

Tehát állatszerető nép a magyar, a legtöbben igyekeznek minden földi jóval elhalmozni kedvenceiket, ám kevesen vannak anyagilag és lelkileg felkészülve a váratlan helyzetekre. Ilyen egy baleset, vagy valamilyen betegség, amelynek kezelése igencsak költséges.Hiszen az állatok után semmiféle járulékot nem fizetünk, nincs tb-jük sem, így kezelésüket, műtéteiket egy az egyben a gazdának kell kifizetnie a magándokiknál.

Egy kisállatbiztosítás legalább a költségek alól mentesíthet minket, ugyanis a biztosítók csak valamilyen minimális önrészt kérnek a gazditól, ha arra kerülne a sor - hasonlóan, mint az autóknál megszokott casco-biztosításoknál. Ez akár kedvencünk életét is megmentheti, ha amúgy nem tudnánk összeszedni a kezelés, műtét árát.

Körképünk szerint csak pár feltételnek kell megfelelnie a kisállatnak, hogy biztosítható legyen: a cicának, kutyának meg kellett kapnia a kötelező oltásokat, és szerepelnie kell a mikrochipes adatbázisban - egyes biztosítók a féregtelenítést is elvárják. Emellett a biztosítók korban is meghatározzák, hogy milyen idős állatra köthető biztosítás, ez nem egységes, az Aegonnál például 6 hónapos kortól köthető biztosítás egészen az állat 7 éves koráig, és a szerződés akkor sem szűnik meg, ha idő közben kedvencünk elmúlik 7 éves. A K&H-nál 8 év a plafon, a Generalinál pedig 4 hónap az alsó korhatár, a felső pedig 7 év.

Mivel a legtöbb biztosítónál (pl. K&H, Groupama, Generali) az állatbiztosítás a lakásbiztosítás kiegészítő szolgáltatásaként igényelhető, érdemes az állattulajdonosoknak megnézni a szerződést, érdeklődni a biztosítónál a lehetőségekről!

Orvos, temetés, károkozás

A K&H 2018-as adatai szerint abban az évben 184 alkalommal fizették ki az állatorvosi költségeket a biztosított állatoknak, amelynek átlagosan 17 ezer forintba kerültek. Egy-egy baleset vagy betegség miatti ellátásra alkalmanként maximum 25 ezer forintot fizet a K&H, de a gazdáknak 10 ezer forint önrészt kell vállalniuk. A kártérítési összeg a kisállatok esetében pedig évente maximum összesen 100 ezer forint lehet. Viszont nem sok gazdi él a lehetőséggel: 2018-ban még csak a lakásbiztosítások 2-3 százalékánál kérték az ügyfelek az állatbiztosítási szolgáltatást.

A Groupamánál a lakásbiztosítás komfort és prémium csomagjába tartozik bele a házikedvencek biztosítása is: a közepes csomag esetén évente 100 ezer forintig térítik a költségeket, a legnagyobban pedig 200 ezer forint ez az összeg.

A Generalinál szintén 10 ezer forintos önrészt kell fizetni, náluk több csomag is van: a legkisebb (mini) esetén maximum 25 ezer forintot térítenek a baleset miatti állatorvosi kezelésre évi 100 ezer forintig. A közepes (midi) csomagban ugyanez alkalmanként 50 ezer, évente maximum 200 ezer forintot fedez, emellett mát ugyenennyit fizetnek a betegség miatti állatorvosi kezelésekre is. És ha kedvencünk elpusztulna egy balesetben, akkor kutyákra 25 ezer, macskákra 15 ezer forint jár az ügyfélnek. A legnagyobb csomagban 75 ezer forintig fizetik az állatorvost, évi 300 ezer forintig, baleset miatti elpuszulás esetén kutyákra 50 ezer, macskákra 30 ezer forintot utalnak.

A Generali biztosítása emellett felelősségbiztosítást is tartalmaz a kutyatartók számára, harmadik személynek okozott sérülésekért vagy anyagi károkért. Csomagtól függően 2 millió és 10 millió forint közötti összegig nyújt fedezetet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Aegonnál is 10 ezer forintos önrészt kérnek: az alatt nem fizetik a kezelést, fölötte pedig a különbözetet utalják ki, csomagtól függően. Náluk is 3 csomag van, az alap évente 6840 forintba kerül, 20 ezer forintig fizetik a baleset vagy betegség miatti kezeléseket. A közepes csomag 12 960 forint egy évre, itt már 35 ezer forintig fizetik a kezeléseket. Ehhez a kettőhöz nem tartozik felelősségbiztosítás, az csak a legmagasabb, évente 20 820 forintba kerülő csomaghoz jár, 500 ezer forintos kárig. A legnagyobb csomagban 50 ezer forintig térítik a kezeléseket. Az ár egyébként függ az állat korától, fajtájától és attól, hogy fajtiszta-e - mi egy 7 hónapos német juhászkutya biztosítási költségeit számoltuk fentebb ki.

A gazdáknak is nagyon fontos

Nem csak háziállatokra lehet biztosítást kötni Magyarországon, haszonállatokra is vannak termékek. Ennek kapcsán a Magyar Biztosítók Szövetsége a Pénzcentrum megkeresésére közölte, hogy itthon három biztosító (Allianz, Generali, Groupama) kínál haszonállat-biztosítást.

A NAIK 2019. évről szóló statisztikai jelentése alapján az állatbiztosítási ágazat részesedése a mezőgazdasági biztosításokon belül a díjbevételből 3,4 százalék. A gazdák leginkább az elemi károkra kötöttek állatbiztosítást. A penetráció nem túl magas az állatbiztosításoknál. Ennek oka lehet az is, hogy az állattenyésztés jövedelemtermelő képessége hullámzó. Ha csökken a jövedelem a gazda megválhat a biztosítástól. Ugyanakkor egyre modernebb állattartási technológiák terjednek el, a biztosítás szükséges a komoly károk miatt (pl. áramkimaradás okozta elhullás)

- foglalta össze a MABISZ. Hozzátették, jellemzően A gazdasági haszonállatokra, hízó, növendék, tenyészállatokra kötnek biztosítást. Főként szarvasmarhára, sertésre, juhre, kecskére, baromfikre. A biztosítási fedezet köthető elemi károkra (vihar, tűz, felhőszakadás, villámcsapás, stb), betegség, baleset miatti elhullásra, járványos megbetegedésre.

Meg kell említeni az áramkimaradásból eredő károkat, mely a hőguta miatt jelentős elhullást okozhat. Ezekre is köthető biztosítás.

- tette hozzá a szervezet, amely szerint minden felelős állattartónak érdemes biztosítania haszonállatait. Fontos, hogy előre kössék ezt meg a gazdák, hiszen ha már kitör egy sertéspestis, vagy madárinfluenza járvány, akkor már nem köthető biztosítás.

Érdemes utánajárni!

Ahogyan fentebb is írtuk, a legtöbb kisállatokra érvényes biztosítási termék önmagában nem köthető meg (egyedül az Aegonnál van erre lehetőség), így érdemes felülvizsgálni a lakásbiztosításunkat, átnyálazni, hogy mire fizet és mire nem. Sőt, ha nincs kisállatunk, akkor sem szabad ölbetett kézzel várakozni,

korábban a szakértő is figyelmeztetett, hogy egy 10 éve megkötött szerződés például biztosan revízióra szorul, rosszul járunk, ha tartogatjuk - ám ezzel kevesen foglalkoznak.

Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője nemrég elmondta, hogy az elmúlt években lényegében változatlan összegért egyre több káreseményt vonnak be a biztosítók a fedezetbe, vagyis egyre bővül azoknak a káreseményeknek a köre, amiért fizetnek. Hozzátette, ma már elég széles körű biztosítást lehet kötni, ráadásul az utóbbi időben egyszerűsödött a kárbejelentés is: a karantén alatt, amikor sokan otthonról dolgoztak, a biztosítótársaságok elkezdték digitalizálni a kárbejelentést, így már nem csak telefonon lehet jelezni feléjük, ha baj történt.

Kiemelte, hogy a szerződésünket érdemes legalább évente felülvizsgálni, hiszen ennyi idő alatt nem csak új szolgáltatások érhetőek el, hanem például az ingatlanunk értéke is növekedhet, ami miatt érdemes újra átgondolni a koncepciónkat. A szakértő szerint jelenleg mintegy 30-40 féle biztosítási csomag van a piacon, ezek között érdemes egyénre szabottan válogatni, de elemi károkra és tűzkárokra mindenképpen érdemes biztosítást kötni. Lambert kiemelte: mintegy egymillió olyan lakóingatlan lehet Magyarországon, amelyen nincs semmilyen biztosítás.

Címkék:
biztosítás, kutya, macska, kisállat biztosítás, kisállat, villámcsapás, magyar biztosítók szövetsége,