Itt a szomorú statisztika: ennyi egészséges év jut a magyar férfiaknak, nőknek

Pénzcentrum2020. április 13. 13:00

A magyar nőknek itthon átlagosan 17,8 olyan év jut, amikor nem egészségesek, a férfiaknál ez az időszak 12,3 évig tart életük során - derült ki az Eurostat adataiból. De ez nem azért van, mert a férfiak egészségesebbek, hanem mert kevesebb ideig élnek.

2018-ban az Európai Unióban (EU) a becslések szerint a nők születéskor 64,2 évet élnek le egészségesen, a férfiaknál ez 63,7 év. Az Eurostat adataiból kiderült, hogy a nők várható élettartama (83,7 év) az EU-ban 2018-ban átlagosan 5,5 évvel hosszabb volt, mint a férfiaké (78,2). Az egészséges életévek a nőknél a várható élettartam 77 százalékát képviselik, a férfiaknál ez az arány 81 százalék.

Az EU tagállamai közül Máltán a nők 73,4 évig élnek egészségesen, majd Svédország (72,0 év) és Írország (70,4 év) következik a sorban, míg a férfiak egészséges éveinek számában az alábbi a sorrend: Svédország ( 73,7 éb), Málta (71,9 év) és Írország (68,4 év).

Ezzel szemben Lettországban a legalacsonyabb az egészséges életévek száma a nőknél (53,7 év) és a férfiaknál (51,0 év) is.

Loading...

A születéskor várható egészséges életévek száma 19 tagállamban magasabb volt a nőknél, mint a férfiaknál, de a nemek közötti különbség általában viszonylag kicsi volt. Öt EU-tagállamban a különbség több mint 2 év volt: Lengyelországban (+3,8 év), Bulgáriában (+3,6 év), Litvániában (+2,8 év), Lettországban (+2,7 év) és Észtországban (+2,3 év).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hét tagállamban a nők egészséges éveinek száma alacsonyabb volt, mint a férfiaké. A legnagyobb különbségeket Hollandiában (-3,9 év), Dániában (-3,4 év) és Finnországban (- 3,1 év) figyelték meg.

Loading...

Magyarországon a nők 61,8 évet élnek le egészségesen, míg a férfiak 60,4-et, szóval nálunk sem túl nagy a különbség a két nem között. Ellenben az Eurostat szerint a magyar nők várható élettartama 2018-ban 79,6 év volt, míg a férfiaknál ugyanez csupán 72,7 év. Tehát mialatt a nőknek itthon átlagosan 17,8 olyan év jut, amikor nem egészségesek, a férfiaknál ez az időszak 12,3 évig tart - azért annyira ne örüljenek, uraim, hiszen kevesebb ideig is élnek, mint a nők.

Címkék:
biztosítás, eurostat, nők, férfiak,