Aggasztó jelentés: ennyire tarolná le Magyarországot egy brutális járvány

Pénzcentrum2019. október 29. 17:32

Magyarország a jobban felkészült országok csoportjába tartozik járványügyi szempontból, de azért lenne még mint fejleszteni ezen a téren. Világviszonylatban a 35-ek vagyunk, ellenben Európában csupán a 21-ek, ami erősen középmezőny. A vizsgálat tárgyát képző területek közül pedig csúnyán leszerepeltünk az általános egészségügyre vonatkozó szekcióban.

A legfrissebb globális egészségbiztonsági mutató azt hivatott vizsgálni, hogy az egyes országok rendelkeznek-e megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy egy nagyszabású betegséghullámot, járványt kezelni tudjanak. A mutató egy 0 és 100 közötti skálán mozog, minél magasabb az érték, annál felkészültebb egy ország. A jelentés szerint

Magyarország a világ 35. legfelkészültebb országán számít, Európában viszont csupán a 21. vagyunk, ami az erős középmezőnyt jelenti.

Az összesített mutatónk egyébként 54 lett, és a vizsgált területek közül az "Egészségügy" faktorban értük el a legkevesebb pontot, ahol többek között olyan tényezőket vizsgáltak, mint egészségügyi hozzáférés, egészségügyi kapacitás klinikákon, kórházakban és gondozási központokban vagy az új orvosi ellenintézkedések tesztelésére és jóváhagyására való kapacitás mértéke.

Loading...

Ahogy azt látni az összesített lista élén az Amerikai Egyesült Államok végzett, őket az Egyesült Királyság és Hollandia követi. A top 5-be pedig még Ausztrália és Kanada fért be. Ahogy az látszik is egyébként, jellemzően minél gazdagabb egy ország annál nagyon apparátusa van azt illetően, hogy megfelelően felkészüljön egy esetleges járvány kitörésére - emelte ki a jelentés. 

Amiből az is látszik, hogy a régiónkban elég jól állunk, Ausztria például nem sokkal van előttünk. Ellenben érdemes megjegyezni, hogy Szlovénia a legfelkészültebb országok kalapjába került, előzve még Ausztriát is.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, járvány, védelem,