Ennyivel kell beérniük a magyar nyugdíjasoknak, kismamáknak: mire elég ez?

NapiCsárt2019. július 11. 14:31

2018-ban Magyarország GDP-jének 19,4 százalékát fordította szociális kiadásokra. Ez éppenhogy kevesebb, mint az OECD átlag, ám az összesíett listán még így is elég a középmezőnyre. Hiába azonban az egyáltalán nem elenyésző arányú kiadáshalmaz, korábbi adatokból úgy látszik, hogy a lakosok zsebében még így sem landol túl sok.

A legtöbb OECD országban általánosan magas a szociális kiadások mértéke. 2018-ban például az országok átlagosan a GDP-jük 20,1 százalékát költötték erre - derült ki az OECD frissen közzétett adataiból. Melyekből többek között kiderült az is, hogy

2018-ban Magyarország GDP-jének 19,4 százalékát fordította szociális kiadásokra.

Ezzel a számmal Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el az összesített listán, éppen az OECD átlag alatt. Amitől egyébként 0,7 százalékkal vagyunk elmaradva. A lista éllovasa toronymagasan Franciaország, ahol egyededül országként a GDP több mint harminc százalékát, jelen esetben 31,2 százalékát költötték szociális kiadásokra 2018-ban.

Loading...

A listán az is látszik, hogy a különbségek óriásiak az elsők és utolsók között. Míg az élen lévő országok (pl. Belgium, Finnország, Dánia vagy Olaszország, Ausztria) 25-28 százalékot fordították GDP-jükből szociális kiadásokra, addig a sereghajtó (2018-as adatok alapján) Dél-Koreában ez a szám a 12 százalékot sem érte el. De például Írországban is csupán 14,4 százaléknyi GDP jutott erre a területre, míg Izlandon például 16. Csakhogy Európa két utolsóját említsük. 

Az adatokból tehát jól látszik, hogy a Magyarországon a szociális kiadásokra arányaiban átlagosan ugyanannyit költ, mint az összes OECD ország általában véve. Ez azonban úgy néz ki még mindig kevés, hiába lenne magasnak mondható ez a szám. Korábbi cikkünkben például a szociális támogatások egy részét, a családi támogatásokat vettük górcső alá, az Eurostat 2016-os adatai alapján. Ezekből kiderült, hoty 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

EU-s szinten az összes szociális kiadáshoz képest Magyarország kifejezetten sokat költ családtámogatásra, ugyanakkor  ha konkrét összegekkel számolunk, akkor kiderül, hogy egy főre a számítások már koránt sem ilyen rózsásak

Sőt, ez utóbbi adatot tekintve hátulról a 10. helyen végeztünk az Európai Unióban. Ahol egy főre átlagosan majd 224 ezer forintnyi családi támogatás jutott 2016-ban, míg Magyarországon kb. 85 ezer.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, statisztika, oecd,