Regulázzák a kórházakat: ellenőrzik, hogy a legkorábbi időpontot kapta-e meg a beteg

Pénzcentrum2019. március 21. 10:00

Jövő hónapban élesetnek az új szabályozások, amelyek szerint a kórházaknak mindig a lehető legkorábbi időpontra kell besorolniuk a műtéteket. Ha ez nem így történik, jöhet a büntetés.

Áprilistól élesíti a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az új várólista-szabályokat. Az intézményeknek a lehető legkorábbi időpontra kell besorolniuk a betegeket, ezt pedig egy szoftver is ellenőrzi majd - írta meg a Népszava.

Az Emmi abban bízik, hogy az április 1-étől bevezetni kívánt új várólista-rendszer tisztább helyzetet teremt. Áprilistól különbséget tesznek a váró- és az úgynevezett előjegyzési lista között: utóbbira kerülnének azok, akiket vagy saját kérésükre nem operálnak meg a lehető legkorábbi időpontban, vagy mert éppen nincsenek műthető állapotban.

A lap értesülései szerint az új rendszerben az az orvos, aki a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének, hibajelzést kap és a rendszer nem is engedi majd programba venni a beteget. Ha pedig egy pácienst a számára eredetileg foglalt időpontnál előbbre vesznek a műtőben, annak ellátását a biztosító nem fizeti ki mindaddig, amíg nem tisztázódik, mi okból történt az előresorolás. A Népszava birtokába került dokumentum szerint az egészségpénztár naponta küld a szolgáltatóknak hibalistát.

Ha nem végzik el a szükséges javításokat az országos várólista rendszerben a pénztár a tizedik munkanapon megbünteti az érintett intézményt.

Címkék:
biztosítás, műtét, várólista, betegek, neak, orvosok,