A nagy probiotikum-titok: tényleg feleslegesen tömnek minket a pirulákkal?

Pénzcentrum2018. október 24. 14:02

Ma már nehéz úgy bemenni a patikába, hogy ne egy probiotikum reklámmal találjuk magunkat szembe azonnal, sőt, az őszi-téli szezonban a tévé is ontja magából azokat a reklámokat, melyek ennek a hatásos csodaszernek a vásárlására buzdítanak minket. De vajon tényleg annyira hatásosak, mint hangoztatják róluk? Egy friss tanulmány szerint korántsem biztos, sőt, bizonyos esetekben még ártalmasok is lehetnek.


A probiotikumok az étrendkiegészítők sztárjai: mind úgy tudjuk, hogy szedésükkel megelőzhetjük a bélbetegségek kialakulását, elkerülhetjük az antibiotikumok kellemetlen mellékhatásait, enyhítik a ma már népbetegségként is ismert irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit, sőt, még a bőrünk is sokkal szebb lesz tőle.

Mégis újabban a tudósok arra biztatnak minket, hogy értékeljük újra a fejünkben élő mítoszokat az élő baktériumok fogyasztásáról - számol be az Independent egy friss cikkében.

A probiotikumok akár fertőzést okozhatnak azoknál, akiknek nem működik megfelelően az immunrendszerük

 - állítja egy friss tanulmányban Pieter Cohen a Harvard Orvosi Karának docense. A JAMA Internal Medicineben megjelent írás arra is rámutat, hogy a probiotikumok fent is leírt közismert jótékony hatásait sem támasztja alá megfelelően a szakirodalom.

Mi is az a probiotikum?

A probiotikum a WHO meghatározása szerint olyan megfelelő számban jelen lévő, élő mikroorganizmusokat jelenti, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezetre.

Nem csak a patikák polcain, de természetes táplálékainkban is megtalálhatóak, például a joghurtban, a sajtban és a savanyú káposztában is. Mégis leggyakrabban kapszulaként fogyasztjuk, étrendkiegészítőként antibiotikum szedése mellett, ilyenkor ugyanis felborul a bélrendszerben az emésztést elősegítő baktériumok megfelelő aránya. De emellett ajánlják még IBS-től szenvedőknek, hasmenés esetén, de dietetikusok szokták javasolni különösebb panaszok jelenléte nélkül is az őszi-téli szezonban, amikor immunrendszerünk jobban igénybe van véve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felesleges?

Mivel a probiotikumok nem gyógyszerként, hanem étrend-kiegészítőként vannak besorolva, ezért nem ugyanazon szabályozó eljárás alá esnek, így sosem lehetünk 100 százalékban biztosak abban, hogy a készítmény megfelelő mennyiségben tartalmazza a szükséges fagyasztva szárított, de életképes állapotú baktériumokat.

Sőt, a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) állítása szerint kaphatók a piacon olyan készítmények, melyek egyáltalán nem is tartalmazzák a címkén feltüntetett összetevőket.

A probiotikumokról mára elterjedt, hogy rengeteg kellemetlen egészségi állapotot képesek enyhíteni, ám az NHS szerint ezeknek az információknak egy jelentős része alaptalan. Olyan betegségek gyógyítására is gyakran javasolják, mint az ekcéma, a Candida-fertőzés, tüdőgyulladás vagy a Crohn-betegség - ám a tanulmányok ezt nem támasztják alá.

Címkék:
biztosítás, vásárlás, átverés,