Aggasztó a helyzet: egyre több magyar esik ágynak

NapiCsárt2018. július 18. 17:03

A napokban jelent meg a KSH legfrissebb, Magyarország 2017. című kiadványa, melyből többek között a táppénzt igénybe vevők számáról is pontos képet kaphatunk. Kiderült, hogy egyre gyakrabban megyünk betegszabadságra, 2014-hez képest közel 20 százalékkal nőtt az otthon töltött napok száma.

A Központi Statisztikai Hivatal 24 éve megjelenő sorozatában a magyar társadalom alapvető jellemzőit mutatják be, demográfiai munkaerőpiaci helyzetét, vizsgálják az életkörülményeinket a társadalmi jóllét pár aspektusát. Rengeteg érdekes adathoz hozzájuthatunk, kiderül például, hogy évente egészen pontosan hány napot töltenek betegszabadságon a magyarok.

2003-tól kezdve a táppénzen levők száma és a táppénzek hossza a szigorításoknak köszönhetően csökkenni kezdett, ezekkel az intézkedésekkel a jogosulatlan kifizetéseket számát igyekeztek csökkenteni.

Ezt követően a válság évei alatt is folyamatosan csökkent az otthonmaradók száma, a KSH elemzése szerint a munkavállalók féltették pozíciójukat az amúgy is bizonytalan munkaerőpiacon, és igyekeztek minél kevesebb időt betegszabadságon tölteni.

2014-től azonban változott a helyzet, növekedésnek indult a táppénzes napok és az igénybe vevők napi átlagos száma is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"2016-ban a munkavállalók összesen 1 millió 160 ezer esetben voltak táppénzen, a táppénzes napok száma meghaladta a 25 milliót"

 - olvasható a kiadványban.

Loading...

Az esetek negyedében a csont- és izomrendszeri megbetegedések, ötödében a légzőszervi panaszok miatt maradtunk távol a munkától, 13 százalékban pedig fertőző megbeteges volt az ok, 8,4százalékban az emésztőrendszerünk. Az igénybevétel ötödik leggyakoribb ok pedig terhességgel, szüléssel és gyermekággyal kapcsolatos állapotok voltak.

Címkék:
biztosítás, munka, táppénz, ksh, betegszabadság,