Kikutatták a biztosítósok: ennyire bíznak az emberek vállalataikban

Pénzcentrum2018. június 9. 16:00

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tagjai adatai alapján 2017-ben is növekedett a hazai biztosítási szektor, s közel 7 százalékkal, 64 milliárd forinttal emelkedett a piac díjbevétele. A nem életbiztosítási ágazat volt a növekedés motorja. Az idei évtől elindul egy új mérési rendszer, a Biztosítási Bizalmi Index (BIBIX), amely a lakosság biztosítókba vetett bizalmát és az ügyfelek elégedettségét vizsgálja.

A korábbi évek tendenciájához hasonlóan a biztosítási szektorban tavaly a nem életbiztosítási ágazat bővült nagyobb mértékben, 9 százalékkal, míg az élet szektor 5 százalékos növekedést ért el. A nem-életbiztosítási ágazat a teljes díjbevétel 55 százalékát adja, azaz 506,7 milliárd forintot. Ezzel szemben az életbiztosítási ágazatból 477,7 milliárd forint folyt be a tavalyi évben. Ennek köszönhetően a teljes díjbevétel 2016-ról 2017-re 6,95 százalékkal nőtt, ami összességében 984,5 milliárd forintos díjbevételt eredményezett - ismertette a szektor tavalyi teljesítményét közleményben a szövetség tagjainak éves mérlegadatai alapján Pandurics Anett, a MABISZ elnöke.

A Századvég Alapítvány a szövetség megbízása alapján létrehozta a Biztosítási Bizalmi Indexet (BIBIX), amely a lakosság biztosítókba vetett bizalmát és a szolgáltatásaikkal kapcsolatos elégedettségét vizsgálja, kérdőíves kutatás alapján. A BIBIX értéke jelenleg egy 100 fokú skálán 52,4 pont, ami enyhe emelkedést jelent a 2017. májusi helyzetre is kiszámolt 48,8 ponthoz képest.

Borítókép forrása: MTI Fotó / Soós Lajos
Címkék:
biztosítás, mabisz, vállalat, bizalmi index,