Ma ülnél autóba? Figyelj oda, veszélyes lehet

Pénzcentrum2018. május 4. 13:00

A hét napjai közül a péntek a legveszélyesebb, legalábbis, ami az autóbaleseteket illeti: a balesetek 18 százaléka esik az utolsó hétköznapra. A hónapok közül október a legveszélyesebb, a legkevesebb kötelezős káresemény pedig februárra esett.


A hét napjai közül messze pénteken történik a legtöbb közúti baleset, olyannyira igaz ez, hogy az összes baleset 18 százaléka történt ezen a napon - derült ki a K&H Biztosító (saját) 25 év kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási adatait feldolgozó elemzéséből. Veszélyes napnak számít ebből a szempontból a hétfő és a csütörtök is, a kgfb-s balesetek 16-16 százaléka esett ezekre a napokra. Ettől alig marad el a kedd és a szerda 15-15 százalékos aránnyal. A hétvégi napokon jobb a helyzet: a heti balesetek 12 százaléka esett szombatra, 8 százalékuk pedig vasárnapra.

Jó és rossz hónapok

Az adatok szerint a hónapokat nézve az látszik, hogy októberben történik a legtöbb baleset, átlagosan több mint 32 ezer. A december a második 31 ezer feletti gépjármű káreseménnyel, szeptember pedig a harmadik helyen áll, alig több mint 30 ezer karambollal. A legkevesebb ütközés februárra, márciusra és áprilisra esett: ezekben a hónapokban mindössze 26 ezer baleset volt 1994 óta.

A 25 évet felölelő adatok szerint az egyik legtöbb - összesen 192 - baleset 2013. március 14-én történt, amikor egy nagyon hirtelen jött lehűlés és óriási havazás miatt számos út vált rendkívül csúszóssá, járhatatlanná. Emellett két tavaly decemberi nap, 8-a és 15-e szintén kedvezőtlenül alakult. Előbbin 191, utóbbin pedig 178 balesetre volt példa.

a kárgyakoriság 2015-ben és 2016-ben jelentősen nőtt, tavaly azonban megállt az emelkedés. Bár ez kedvező, ugyanakkor az átlagkárok összege megnőtt. A balesetekért pedig sok esetben az abszolút gyorshajtás és a relatív gyorshajtás mellett az elsőbbség meg nem adása és a helytelen irányváltoztatás áll a balesetek hátterében

- mondta el Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, KGFB, baleset, karambol, vezetés, autóbalesetek,