Krízis Magyarországon: miénk lehet az EU-s zsírezüst

NapiCsárt2018. március 23. 16:35

Sok szó esik arról, hogy milyen elhízottak a magyarok, de a lenti térkép még akkor is sokkoló, ha ezt egyébként tudjuk. Testtömegindex (BMI) alapján a magyaroknál csak a britek és a máltaiak vannak jobban elhízva az EU-ban, de ugye az Egyesült Királyságnak hamarosan búcsút intünk, úgyhogy Magyarországé lesz az EU zsírezüstje.

Elhízottnak lenni nem esztétikai, hanem egészségügyi kérdés. Ha valaki elhízott, akkor nagy eséllyel alig mozog, a sportmentes, kövér életmód pedig megnöveli különböző betegségek, elsősorban a szív-érrendszeri kórképek kialakulásának kockázatát.

A testtömegindex jó mérőszám arra, hogy mennyire van valaki elhízva. Kiszámolni elég egyszerű, a testsúly kilóban kifejezett értékét kell elosztani a magasságunk méterben kifejezett értékének négyzetével. Egy 80 kilós, 180 centiméter magas ember testtömegindexe tehát 80 / 1,8ˇ2 = 24,7. A normális érték 18 és 25 között van, 25 és 30 között túlsúlyosnak, 30 fölött pedig már elhízottnak számít valaki. Nézzük, hogy áll Magyarország a népek zsírtengerében, azaz mekkora része számít a lakosságnak elhízottnak.

Igen, ahogy fent már jeleztük, az aranyérmes Málta és az ezüstérmes Egyesült Királyság után mi, magyarok következünk az EU-s zsírrangsorban. 2019 tavaszán viszont a britek valószínűleg kilépnek az EU-ból, így ha nem változik meg drámaian a helyzet (mondjuk a litvánok nem kezdenek el durván kajálni), akkor bizony jövőre meglehet a zsírezüst.

Amennyiben viszont az USA tagállamait is bevesszük a veresenybe, akkor sehol sem vagyunk, a top10-ben csak Észak-Amerikából lehetett bekerülni.

Címkék:
biztosítás, elhízás, sport, kaja, evés,