Kevesebb halálozás, kevesebb házasság: mérséklődött a népességfogyás

Pénzcentrum2018. március 23. 12:01

Az előzetes adatok szerint idén januárjában közel azonos számú gyermek született, mint egy évvel korábban. A halálozások száma jelentős mértékben visszaesett a kiugróan magas tavaly januári értékhez képest - írja jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


Idén januárban közel ugyanannyi gyerek született Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az elhunytak száma 11 291 fő volt, ami az előző év januári kiugróan magas bázishoz képest jelentős, 24 százalékos csökkenést jelent, számszerűen 3578-cal kevesebben haláloztak el - írja népmozgalomról szóló jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adatok szerint a halálozások számának jelentős visszaesése következtében a természetes fogyás a tavaly januári 7121-hez képest 50 százalékot mérséklődve 3553 fő volt.

A házasságkötések száma 2,6 százalékkal csökkent, az 1460 anyakönyvezett frigy 39-cel kevesebb volt az előző év januárinál. Ezer lakosra 9,3 élveszületés és 13,6 halálozás jutott. Az előbbi azonos, az utóbbi 4,3 ezrelékponttal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, ennek eredményeként a természetes fogyás az előző év januári érték felére, 4,3 ezrelékre csökkent. 2018 első hónapjában ezer élveszületésre 2,2 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos javulás az előző év azonos hónapjához képest. A házasságkötési arányszám 1,8 ezrelékes értéke megegyezett a tavaly januárival - írja a KSH.

Címkék:
biztosítás, gyerekek, házasság, születés, ksh, halál, népességfogyás,