Félj, de ne pánikolj! A maláriától retteghetnek a magyarok

Pénzcentrum2017. október 20. 18:30

Újfajta, az adott régióra még nem jellemző megbetegedések kialakulásától lehet tartani világszerte, az éghajlatváltozás miatt megindult tömeges fajvándorlás miatt. Az ilyen jelenségek ellen készül egy globális stratégia, a Balatonnál tartottak konferenciát a téma szakemberei.

Malária, dengue-láz, zika. Ilyen és hozzájuk hasonló betegségektől tarthatnak a magyarok a jövőben a globális klímaváltozás által beindított folyamatok miatt. Nemcsak eddig nem érintkező fajok fognak egymással találkozni, hanem parazitáik is, így fel kell készülni arra, hogy egészen újfajta betegségek alakulnak majd ki Magyarországon is - írja az Index.

A folyamat pedig már elkezdődött, a nyáron például maláriába halt bele egy kislány Olaszországban, úgy, hogy nem járt az országon kívül, tehát hazájában fertőződött meg.

Nem tehetjük meg, hogy nem teszünk semmit, mert egyszerűen kifutunk az időből. A jelszavunk: Félj, de ne pánikolj! A cél, hogy mi találjuk meg őket, mielőtt ők találnak meg minket

- mondta egy balatonfüredi konferencián Daniel Brooks, aki Eric Hoberggel együtt az egész DAMA-kezdeményezés mögött áll, mely azt tűzte ki célul, hogy a klímaváltozás miatt előre kalkulálhatóan megjelenő új betegségek ne érjenek minket felkészületlenül.

Címkék:
biztosítás, konferencia, index, éghajlat,