Kifogyott a gyógyszer-támogatásra költhető keret: mi lesz így a daganatos betegekkel?

Népszava2017. szeptember 15. 09:06

A Népszava információi szerint csaknem 40 milliárd forintot kell átcsoportosítani, hogy a betegek az év utolsó hónapjaiban is támogatással kapják meg a gyógyszereiket.

November elsejétől a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), az Országos Egészségbiztosítási Pénztár utóda) vaklicittel választaná ki, hogy mely gyógyszereket támogat a jövőben. Ez azt jelenti, hogy azonos hatásmechanizmusúak közül csak azt vásárolják meg, amelyet legolcsóbban ad a gyártója - írja a Népszava.

A lépés érintené a legkorszerűbb szereket is, többek között azokat is, amelyek befogadásáról csak tavaly döntöttek és az idén áprilistól férhetők hozzá. A vaklicitet a pénztár korábban is használta olyan klasszikus gyógyszerek ár-versenyeztetésére, amelyek pontosan ugyanazt a hatóanyagot tartalmazták. Csakhogy most olyan készítményeknél alkalmaznák, amelyeknek nem azonos a hatóanyaguk. A tervezet új gyógyszer-beszerzéssel több betegségcsoport érintett, köztük a tüdő-, a prosztata, a vastagbél daganat, és a melanoma, valamint a ritka betegségek egyes orvosságai is.

A NEAK állítása szerint a betegeket nem érheti hátrány e miatt, azt állítják,  a gyakorlatban azt jelenti, ha két szer hatása között a szakma nem tud különbséget tenni, és az alkalmazásuktól valamennyi betegnél ugyanaz a hatás remélhető, akkor az olcsóbbat kell majd választania az orvosnak. Ha viszont van olyan beteg, akinél eltérhet a hatás, már nem kell alkalmaznia az orvosnak az új szabályt.

A lap által megkérdezett onkológus szakértő szerint viszont a tervezett változtatás durván az évi 70 ezer új rákbeteg felét érintheti hátrányosan.

Címkék:
támogatás, egészségbiztosítás, rák, daganatos betegségek, onkológus,