Kifizeted, de nem tudod, mit kapsz érte

Pénzcentrum2016. szeptember 19. 18:02

A szülők fele ugyan köt tanulóbiztosítás a gyerekére, de kevesen ismerik a szolgáltatás jellemzőit részleteiben. A tanulóbiztosítás megkötésében valószínűleg számít a tapasztalat: akik már végigasszisztálták egy vagy több gyermek felcseperedését, nagyobb valószínűséggel kötnek tanulóbiztosítást.

A Groupama Biztosító felméréséből kiderült, hogy a magyar szülők 50 százaléka kötött már tanulóbiztosítást. Közülük a legnagyobb arányt azok a szülők képezik, akiknek van 14 évesnél idősebb gyermekük, valamint 40 évnél idősebbek.

Az adatok rávilágítanak arra, hogy a kamaszgyermeket nevelő családok azok, akik jobban odafigyelnek arra, hogy plusz védelemben részesítsék gyermekeiket. Ennek természetesen több oka is lehet: egyrészt valóban ebben a korban kezdenek a gyerekek kikerülni a szülői oltalom alól, másrészt a szülők is nagyobb tapasztalattal rendelkeznek arról, hogy milyen hasznos segítséget tud adni egy tanulóbiztosítás"

 - mondta el Oláh Attila, a Groupama Biztosító Kockázati- és Személybiztosítási Főosztályának vezetője.

Keveset tudnak róla

Mindemellett az is látható a kutatásból, hogy a szülők jelentős része nincs eléggé tisztában a biztosítás jellemzőivel. Negyven százalékuk tudja csak például, hogy 

az iskolán kívüli balesetekre is érvényes a védelem, arról pedig végképp keveseknek, a szülők mindössze 15 százalékának van információja, hogy a tanulóbiztosítás a külföldön történt balesetek esetén is nyújt térítést.

A legkevésbé ismert tényező, az érintettek köre: bár a szolgáltatás tanuló- vagy gyermekbiztosítás néven a legismertebb, valójában lehetőség van a 3 évestől a 25 éves korosztályig is igénybe venni. Az óvodásoktól kezdve a diploma előtt álló fiatalokig mindenki számára elérhető ilyen biztosítás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A biztosítótársaságoknál megkötött szolgáltatások, valamint az állami gyermekbiztosítások által térített összegek között nagyságrendi különbségek vannak, ám a szülők többségének erről sincs tudomása. A legtöbben, azaz minden negyedik válaszadó 4-10 ezer forint közé teszi a kifizetett összeg nagyságát egy csonttörés esetén, pedig a tanulóbiztosítással négyezer forinttól egészen ötvenezer forintig kaphatnak a szülők segítséget. Meglehetősen magas azok aránya is (36 százalék), akik egyáltalán nem tudnak képet alkotni a kártérítés mértékéről.

Címkék:
biztosítás, baleset, tanuló, balesetbiztosítás, tanulóbiztosítás,