Lecsapott a vihar: lehet, hogy nem fizet a biztosító?

Pénzcentrum2016. május 24. 19:30

Kedd reggel durva vihar csapott le Magyarországra, és a lakásbiztosítások miatt már meg is kezdődött a viharkárok bejelentése. Ezzel egyébként nem érdemes várni, ugyanis szűkös határidőnk van a bejelentésre, ráadásul a kárenyhítésről sem árt gondoskodni.

A kedd reggeli vihar után 112 kárbejelentés érkezett a K&H-hoz, a károk értéke pedig az első becslések alapján elérheti a 7,2 millió forintot. Idén eddig a viharokhoz, nagy esőzésekhez kapcsolódóan a lakás- és vagyonbiztosításokhoz köthetően összesen 1416 darab kárbejelentés érkezett.

A leggyakoribb káreset idén az eddig tapasztalatok szerint a tetőbeázás volt. Kárfelmérés után a lakásbiztosításoknál átlagosan 37 ezer, egyéb vagyonbiztosításoknál pedig 180 ezer forint volt a tényleges kárösszeg.

Érdemes elővigyázatosnak lenni, ellenőrizni a tetőt, a vízelvezetőket, nyílászárókat még a viharszezon előtt, ha pedig mégis bekövetkezik a kár, akkor kulcsfontosságú a megfelelő dokumentálás

 - mondta Kaszab Attila, a társaság vezérigazgató-helyettese, a nem-életbiztosításokért és működésfejlesztésért felelős vezetője.

Mit tegyünk, ha kár ért minket?

A lakásbiztosításoknál két napunk van arra, hogy bejelentsük a kárt, így nem árt minél előbb értesíteni a biztosítót. Emellett a kárenyhítésről is gondoskodni kell, ha ez elmarad, akkor lehetséges, hogy kevesebb lesz a kifizetett biztosítási összeg, mint a helyreállítási költség. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Előfordulhat például, hogy elviszi a tető egy részét a vihar, de utána nem takarjuk le fóliával a további beázások elkerülésére, és ezután a teljes ház beázik. Ilyenkor a biztosító dönthet úgy, hogy nem megfelelő volt a további károk elleni védelem és csupán a tetőt fizeti ki nekünk, a beázást már nem.

Címkék:
biztosítás, casco, lakásbiztosítás, vihar, viharkár,