A szökőnap hatása? Ennyivel több gyerek született idén

Pénzcentrum2016. április 22. 13:00

Egész jó népmozgalmi adatokat közölt ma a KSH, amely szerint az idén a születések száma kissé nőtt, a halálozások száma (magas bázisról) jelentősen csökkent. Így a népesség természetes fogyása jelentősen mérséklődött. Az igazi áttörést a születésszám emelkedése jelentené, ezen a területen azonban továbbra sem látunk trendszerű elmozdulást. Sőt a kis növekedést is a szökőnap hatás okozta.


2016 első két hónapjában 14 843 gyermek született, 0,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A 21 588 halálozás 18 százalékos visszaesést jelentett 2015. január-februárhoz képest. A természetes fogyás 6 745 fő volt, 4 821-gyel kevesebb az egy évvel korábbinál. A KSH kiemeli: kismértékű emelkedés annak köszönhető, hogy 2016 szökőév, így egy nappal hosszabb időszak eseményeit kell figyelembe venni. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ahogy az alábbi ábrán látszik, a születésszámban a szezonálisan igazított adatok szerint nem látszik növekvő trend.

Loading...

Az elhunytak száma 21 588 fő volt, ami az előző évi kiugróan magas bázishoz képest 18 százalékkal esett vissza, számszerűen 4 751-gyel mérséklődött. Ezen belül januárban 12, februárban pedig 27 százalékkal kevesebben vesztették életüket, mint egy évvel korábban. A nagyarányú visszaesés mögött az áll, hogy 2015 elején a járványok igen magasra emelték a halálozási mutatót. Ugyanakkor a halálozások száma nem csak az egy évvel korábbihoz képest csökkent, hanem abszolút mértékben is alacsony szintre esett vissza.

A házasságkötések számának hosszabb időszak óta tartó nagymértékű emelkedése az év során folytatódott. A 2016 első két hónapjában anyakönyvezett 3 430 frigy 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. A szökőnaphatás figyelembevételével a házasságkötések számának növekedése ebben az időszakban kisebb mértékű, 20 százalék volt. Januárban 12, februárban kiugróan, 26 százalékkal több házasságot regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjaiban. A házasságkötések száma 2013 óta indult emelkedésnek, méghozzá meglepően dinamikusan.

Sajnos a házasságkötések számának emelkedéséből nem következtethetünk a jelenlegi gyerekvállalási kedv növekedésére. A Heti Válasz a múlt heti számában járt utána a jelenségnek, és arra jutott, hogy a házasságkötéseket jellemzően már régóta meglévő társas kapcsolatokban élők kötik, valószínűleg különféle támogatások elérése céljából. Amennyiben viszont februárban már a CSOK is szerepet játszott a további megugrásban, akkor mutatkozik némi esély, hogy a születésszám is emelkedjen egy év múlva.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

Címkék:
biztosítás, születés, ksh, statisztika, halálozás,