Ijesztő állapotban vannak a magyarok fogai

Népszava2016. március 11. 09:31

A magyar lakosság harmadának most is van éppen lyukas foga, a legtöbben pedig csak akkor mennek el fogorvoshoz, ha már nem bírják elviselni a fájdalmat - írja a Népszava.

Magyarországon szinte minden fogorvosi kezelés ingyenesen is elérhető,  a kivételek közé tartozik a 18-62 év közötti korosztály fogpótlása, ekkor ugyanis ki kell fizetni az orvos munkadíját. Az ingyenesség ellenére  mégis ijesztő állapotok uralkodnak a magyarok szájában.

A felnőtt lakosság fele elégedett fogainak állapotával, 20 százalék azonban kifejezetten rossznak tartja azt. A magyarok kétharmadának van legalább egy tömött foga, 60 százalék azoknak az aránya, akiknek nem pótolták a kihúzott fogát, és a lakosság csaknem harmadának jelenleg is van kezeletlen szuvas, lyukas foga - írja a lap a KSH korábbi kiadványára hivatkozva.

A szájüregi rák kialakulásának gyakoriságában pedig világelsők vagyunk. Ezeken a statisztikákon a rendszeres fogászati szűrés sokat javítana, de még ma is félünk a fogorvosoktól és azt gondoljuk, hogy jobb a magánrendelés, mint az állami, csak drága.

Címkék:
biztosítás, tb, fogorvos, magyarok,