Százezreket bukhatsz a nyugdíjbiztosítással, ha erre nem figyelsz

Világgazdaság2016. január 29. 09:00

Bár a biztosítóknak kötelező publikálni, az ügyfelek mégsem törődnek a biztosítások költségeivel, a vegyes nyugdíjbiztosításból is a drága fogy a legjobban - írja a Világgazdaság.

Hiába nyilvánosak az életbiztosítások költségei, a nyugdíjbiztosítást kötők gyakrabban választják a drágább konstrukciókat. A mostani alacsony kamatkörnyezetet figyelembe véve viszont kérdéses lehet, hogy ha valaki egy 4-5 százalékos éves költségű nyugdíjbiztosításba teszi a pénzét, az képes lesz-e hosszú távon megőrizni az értékét, vagy pedig gyarapodni.

A Magyar Biztosítók Szövetségének honlapján publikált adatok szerint a klasszikus nyugdíjbiztosítások közül az NN-é a legdrágább, a teljes költségmutatója (TKM) tíz évre 4,75, húsz évre pedig 3,76 százalékos. Az Aegon, ami szintén komoly szereplőnek számít a nyugdíjbiztosítások piacán, közepesen drága, húsz évre 2,99 százalékos TKM-et kalkuláltak a biztosítására. A legolcsóbb vegyes nyugdíjbiztosítást az MKB kínálja, ennek a TKM-je tíz évre csupán 2,27, húszra pedig 1,34 százalékos.

Ennyi különbség a költségekben hosszú távon nagyon sokat jelenthet, ugyanis

húsz év alatt 1,42 százalékpontnyi előny havi 20 ezer forintos befizetés mellett akár 600 ezer forintnál is több különbséget eredményezhet.
Címkék:
biztosítás, nyugdíjbiztosítás,