Sípályára felelősségbiztosítás? 8 milliódba is kerülhet, ha nincs

Pénzcentrum2016. január 28. 13:35

Még mindig sokan elfelejtenek utasbiztosítást kötni, ha külföldre utaznak. A síelők körében jobb az arány, azonban a legtöbben nem is gondolnak arra, hogy a védelmük a felelősségbiztosításra is kiterjedjen. Nem ritka azonban, hogy az okozott baleset miatt többmilliós összeget kell kifizetnie a síelőnek, a közelmúltban például egy magyar síelő balesetet okozott és 8 millió forintot kellett kifizetnie.

A tapasztalatok szerint egyre több magyar állampolgárral szemben nyújtanak be kártérítési igényt külföldi sípályákon okozott balesetekkel kapcsolatos károk miatt. Ha síelés, snowboardozás vagy szánkózás a külföldi utazásunk célja, arra is figyelemmel kell lennünk, hogy ha mi okozunk másoknak sérülést vagy teszünk mások tulajdonában kárt, a biztosítás erre is fedezetet nyújtson.

Ha valaki a sípályán okoz balesetet, akkor az általa okozott sérülésekért és károkért anyagi felelősséggel tartozik, perelhetővé válik.

Egy elveszített pert követően a károkozónak meg kell téríteni a balesetet szenvedett fél számára a munkából való kiesés miatti elmaradt jövedelmét, a károsult felszerelésében okozott anyagi kárt, az eljárási költségeket, valamint a jogi képviselet díját is.

Kattints! Mit tegyünk, ha megtörténik a baj a sípályán?

Egy ilyen kártérítési ügy jelentős tétel lehet, akár a több millió forintot is elérheti

 - mondta Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) Utasbiztosítási Bizottságának elnöke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A közelmúltban történt, hogy Ausztriában egy magyar síelő balesetet okozott. Az általa okozott kárért a tőle követelt összeg elérte a 25 ezer eurót, azaz a közel 8 millió forintot.

A síelő nem rendelkezett utasbiztosítással, így azt saját zsebből (hitelből) kellett az összeget kifizetnie.

Egyre többször találkozunk hasonló esetekkel, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy a felelősségi kockázat egyre fontosabb eleme az utasbiztosításoknak. Szövetségi szinten azt tudjuk javasolni, hogy aki síelni vagy snowboardozni/szánkózni megy valamely külföldi országba, fordítson külön figyelmet arra, hogy biztosítása tartalmazza a felelősségbiztosítást is

 - összegez Horváth Péter. Az utasbiztosítások átlagdíja háromszáz és ezer forint között van naponta, egy középkategóriás utasbiztosításban általában már szerepel a felelősségi elem is. Szakértői becslések szerint a külföldre utazók csupán mintegy 35-40 százaléka köt utasbiztosítást, a külföldön sporttevékenységet végzők, kiváltképp a síelők ennél valamivel nagyobb arányban.

Címkék:
biztosítás, utazás, utasbiztosítás, síbiztosítás,