Tényleg a nők döntenek a biztosításokról?

Pénzcentrum2015. december 29. 13:04

A nők háromnegyede dönt a biztosításokról, de nagy eltérések vannak abban, hogy milyen biztosítási típusról van szó. Van, amiben kizárólag a nők döntenek a családban, de a nyugdíjakról többségében a férfiak mondják ki az utolsó szót.

A Genertel felmérése meglepő eredményeket hozott: a megkérdezett nők háromnegyede válaszolta, hogy ő dönt a biztosításokról, és csak negyedük mondta azt, hogy nem folyik bele az ilyen jellegű pénzügyi kérdésekbe, inkább ráhagyja a férfira. Az egyes biztosítási típusokon belül viszont eltérő ez az arány: lakásbiztosítás esetén szinte mindig a nő dönt, ezzel szemben a másik véglet a nyugdíjbiztosítás, ahol viszont csak a nők kevesebb, mint 25 százaléka mondja ki a végső szót.

Ha korosztály szerint nézzük meg azokat a nőket, akik biztosításról döntenek, akkor jól látszik a felmérésből, hogy döntően (85 százalékban) 40 feletti nőkről van szó; azon belül is nagyobb számban az 50. életkorukat betöltöttekről: a döntést hozók 21 százaléka 40 és 50, míg 64 százaléka 50 év feletti. A fiatalok (30 és 40 év közötti korosztály) alig 15 százaléka válaszolta azt, hogy ő az illetékes, ha biztosításról van szó.

Nem a fővárosi nők határozottabbak, sokkal inkább a Budapesten kívüliek. Lakóhely szerinti bontásban ugyanis a biztosításokról döntést hozó nők alig 36 százaléka budapesti, a többiek vidéken élnek.

Loading...

MI alapján döntenek a nők?

Lakásbiztosításnál a nők 70 százaléka az árat, illetve a kedvezményeket említette elsődleges szempontnak, amikor biztosítót választ, csak kis részüknek fontos, ha megbízható ismerősöknek már voltak jó tapasztalatai egy adott biztosítóval, míg a hirdetések alig játszanak szerepet a választásnál.

Cascónál is hasonló a helyzet, itt a válaszadó nők döntő többségénél fontos szerepet játszik az ár a döntés meghozatalnál:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • ezen belül 30 százalék mondta azt, hogy kizárólag ár alapján dönt egy-egy casco biztosítás mellett, azaz a legolcsóbbat választja,
  • 59 százalék pedig ott köti meg biztosítását, ahol már meglévő egyéb biztosításai révén kedvezményt kap az árból.

A nők csupán 12 százaléka vesz figyelembe egyéb szempontot, mint például a a biztosító ismertségét, a "brandet", amikor döntést hoz.

Utasbiztosításnál sem volt túl sok meglepetés; a női válaszadók közel 35 százaléka leginkább az árak összehasonlítása alapján dönt. Ugyanakkor, nem feltétlenül a legolcsóbb csomagot választják az ár alapján döntők, 40 százalék ugyanis a közép árkategória mellett teszi le voksát; ezt a csomagot biztonságosabbnak tartják az alsó-kategóriához képest. 27 százalék a kiegészítők alapján dönt, és csak negyedük veszi figyelembe a biztosító ismertségét vagy mások ajánlását.

Címkék:
biztosítás, lakásbiztosítás, életbiztosítás, nyugdíjbiztosítás,