Egyre több a hamis gyógyszer Magyarországon

Világgazdaság2014. szeptember 22. 09:59

Ellátási zavarokhoz is vezethet, ha a gyógyszerhamisítás visszaszorítása érdekében az EU minden gyógyszerre kötelezővé tenné az egyedi azonosítást - írja a Világgazdaság.

Több milliárd forintba kerülne a magyar gyógyszergyártóknak az egyedi azonosítás bevezetése, amit nyilvánvalóan nem tudnának érvényesíteni az árakban, így azonban kénytelenek lennének szűkíteni a vényköteles gyógyszerkört. Az egyedi azonosítással Európa eddigi legszerteágazóbb informatikai rendszere épülhetne ki a tervezet szerint, hiszen éves szinten 17 milliárd doboz vénykötelest adnak el 117 ezer patikából.

Egyedi azonosítás helyett az olyan illegális értékesítési csatornákat kellene elzárni, amilyen például az internet

- mondta el a napilapnak Bosch Erik, a Richter vezérigazgatója.

A hazai gyártók jogosan berzenkednek az új szabályozás ellen, itthon ugyanis olyan mértékben ellenőrzött a gyógyszer-forgalmazási rendszer, hogy a legális értékesítési láncban sehol sem bukkantak hamis készítményre. Ehhez hozzájárul az is, hogy a gyógyszerek alacsony ára miatt hazánkban kisebb a hamisítás kockázatának kitett gyógyszerkör. Ugyanakkor egyre több hamis gyógyszer kerül be az országba, főleg délkelet-ázsiai, indiai és kínai "sufnilaborokból". Ezek ömlesztve kerülnek Európába, ahol csomagolják és terjesztik.

Címkék:
biztosítás, egészségbiztosítás, gyógyszerhamisítás,