Itt az újabb MNB-bírság: ezúttal biztosítón csattan az ostor

Pénzcentrum2014. április 28. 14:03

Hárommillió forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Astra Biztosító fióktelepére, mivel az valótlan információk közlésével korlátozta a fogyasztókat a telefax útján történő panaszok megtételében.

Az MNB 2013. november 6-án hivatalból fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított a Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosító Magyarországi Fióktelepénél, mivel a fióktelep honlapján bejelentette, hogy telefax elérhetőségei "2013. november 1-jével megszüntetésre kerülnek". A jegybank a vizsgálat indítása után két nappal már ideiglenes intézkedést elrendelő végzésében kötelezte a fióktelepet: szüntesse meg azt az állapotot, hogy a fogyasztók nem közölhetik telefaxon a tevékenységére vonatkozó panaszukat.

A vizsgálat során a jegybank megállapította: a fióktelep honlapjának különböző menüpontjaiban és felugró ablakban megjelenő értesítései 2013. október 30. és november 20. között olvasható tájékoztatók egyértelműen azt az üzenetet közvetítették a fogyasztóknak, hogy a továbbiakban nincs lehetőségük írásbeli panaszaik telefaxos továbbítására. Eközben a honlap panaszkezelési ügyfél-tájékoztatója, illetve a fióktelep kapcsolatait megadó további menüpontja egy már nem létező, megszüntetett faxszámról adott tájékoztatást az ügyfeleknek. A közzétett tájékoztatások ellenére a fióktelep eközben mégis működtetett egy másik faxszámot, amelyen lehetőség volt a panaszok megtételére. Ezt azonban az ügyfelek számára nem tette megismerhetővé.

Az új telefaxszámról történő tájékoztatás hiánya és a honlap valótlan információi miatt az Astra Biztosító fióktelepe megfosztotta a fogyasztókat attól, hogy valós információkkal rendelkezzenek a fióktelep telefaxos elérhetőségéről. A fióktelep azzal, hogy valótlan információkat közölt a telefaxos panaszközlés lehetőségéről, korlátozta a fogyasztókat - a biztosítási törvény által szabályozott - panasztételi joguk gyakorlásában.

Az MNB vizsgálata nyomán a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt 3 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a fióktelepre, s kötelezte a jogszabályi rendelkezések betartására.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
mnb, öngondoskodás, bírság,