Biztosítási piac: tényleg vége a visszaesésnek?

Pénzcentrum2014. február 19. 12:05

Két év visszaesés után ismét növekedett a biztosítási piac, de ez a növekedés ismét kissé csalóka. Hiába nőtt a teljes díjbevétel 2013-ban 5,5 százalékkal, a hazai biztosítási piac összesített, az egyszeri díjas életbiztosításokkal korrigált díjbevétele lényegében stagnált. A valóságban ugyanis mindössze 0,7 százalékkal nőtt a 2012. évi adatokkal összehasonlítva.

Az életbiztosítási üzletágban a folyamatos díjas biztosítások díjbevételének növekedésére továbbra is várni kell, bár a csökkenés üteme mérséklődött - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) 2013. évi előzetes adataiból. 2013-ban 810,2 milliárd forint díjbevétel folyt be a hazai biztosító társaságokhoz: ennek 53,4 százaléka az élet-, 46,6 százaléka pedig a nem életbiztosítási üzletágakból. Habár ez utóbbi üzletágak díjbevétele 2,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) és a casco üzletágakban tovább folytatódott a díjbevételek csökkenése.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésekre 82 milliárd forint folyt be a biztosítókhoz, a casco-piac is gyenge évet zárt, aminek fő oka, hogy az új gépjármű-értékesítések felfutása továbbra is várat magára - a hazai gépjárműpark folyamatosan öregszik. A szűkített szolgáltatási körre kötött casco-biztosítások terjedése már évek óta tart, s nem általánosan ismert az autósok körében, hogy ezek a termékek fedezeti oldalon is jóval kevesebbet nyújtanak, például nem új értéken térítenek vagy lopáskárra nem vonatkoznak. A szerződések darabszámában ugyanakkor minimális, 0,2 százalékos emelkedés mutatkozott, így 2013 végén 800 439 casco-szerződést kezeltek a biztosítók.

Bár az összesített díjbevételek évek óta tartó csökkenésének megtorpanása pozitívumként értékelhető, a biztosítási piac tartós növekedésére ugyanakkor még kevés jel utal - véli Molnos Dániel, a MABISZ főtitkára. A gazdasági növekedés beindulásával, az általános gazdasági környezet javulásával pozitív hatásokra számíthatunk - tette hozzá.

Reményre adhat viszont okot a nyugdíjbiztosítások megjelenése, amelyek hatására változhat az egyszeri befizetések túlsúlyát okozó tendencia, és újra megindulhat a lakosság körében a valóban hosszú távú, tartós, nyugdíjcélú előtakarékosság.

Címkék:
biztosítás, életbiztosítás, mabisz, biztosító,