Egész nap hőség, nagyon erős UV-B sugárzás várható

MTI2013. június 17. 09:32

Hétfőre, a várható hőség miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész ország területére figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Friss! Hétfő déltől hőségriasztást rendeltek el
Másodfokú hőségriasztást rendelt el hétfő déltől péntek éjfélig az országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A közlés szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején tovább erősödik a nappali felmelegedés, napközben akár 35 fok is lehet. A napi középhőmérséklet 25, 26 fok körül alakul, ezért hétfő déltől péntek éjfélig az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást ad ki.

Az extrém UV-B sugárzás is meghaladhatja a figyelmeztetési értéket. Hétfőn 7,6-os (nagyon erős) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor a normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott veszélyjelzés szerint a meteorológiai szolgálat tizenegy megyére másodfokú figyelmeztetéseket adott ki. Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat.

A többi megyében és a fővárosban elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható hőség miatt. Az előrejelzés szerint hétfőn a legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. Napközben 31-34 fokig melegedhet a levegő.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az ország északkeleti részének kivételével szerdáig hasonlóan magas hőmérsékletre lehet számítani.

Címkék:
biztosítás, időjárás, kánikula,