Még mindig nagy az OPNI után maradt űr

Magyar Nemzet2013. március 22. 09:33

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) megszűnése után több száz ember is kieshetett az ellátórendszerből a Magyar Nemzet által megkérdezett pszichiáterek szerint, míg a hivatalos adatok alapján a skizofréniában szenvedők közül csaknem százan maradtak ellátatlanul.

Három-négy évvel a Lipót megszűnése után a korábban ott dolgozó orvosok negyven százaléka már nem praktizál itthon. Nyugdíjba mentek, vagy külföldön vállaltak munkát.

Az intézet összesen 849 fekvőbeteg-ággyal működött. Ezek egy részét a nagyobb fővárosi kórházakba helyezték át, így kapott a Nyírő Gyula Kórház körülbelül hetvenet és a Merényi Gusztáv Kórház több mint százat. Nagy számban kapott ágyakat a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája is, és a három budapesti intézményen kívül a fővároshoz közeli kerepestarcsai kórházba is jutott legalább húsz hely. A neurológiai ágyak többségét azonban megszüntették, és hasonló sorsa jutott száz-kétszáz pszichiátriai fekvőhely is.

A lap úgy értesült, hogy a már korábban beharangozott új központ felállításának előkészítése az utolsó fázisba érkezett, így hamarosan megkezdheti működését.

Címkék:
országos pszichiátriai és neurológiai intézet,