Kötelezőt váltanál? Ezt nem árt, ha tudod!

Pénzcentrum2012. október 30. 16:05

A biztosítók közzétették a 2013. január elsejétől érvényes kötelező díjaikat. Mi a teendőnk, ha találunk egy olcsóbbat jelenlegi biztosításunknál? A legfontosabb kérdésekre mind megtalálhatod a választ itt, a Pénzcentrum.hu összefoglalójában.

Ha nincs jobb a jelenleginél?

Ha nem lenne jelentősen olcsóbb máshol a köteleződ vagy elégedett vagy a jelenlegi szolgáltatásokkal, akkor semmit nem kell tenned. A szerződés a biztosító által közzétett új díjjal hatályban marad. Tehát csak arra kell figyelned, hogy mennyire változik meg a jelenlegi biztosítónál a díjtétel. Hiszen a következő évi díj mértéke eltérhet a jelenlegitől, például gépjármű kategóriájának változása, bonus-malus osztály változása miatt.

Máshol olcsóbb, vagy jobb szolgáltatást szeretnél?

Ha jobb biztosítót találtál vagy annyival olcsóbbat, hogy már megéri váltani, akkor felmondhatod jelenlegi szerződésed. Ezt legalább 30 nappal a szerződés lejárta előtt írásban kell megtenned. A felmondás akkor hatályos, ha az határidőben megérkezik.

A biztosítók a jogszabályi kötöttségek miatt a felmondás beérkezésének határidejét nagyon szigorúan veszik. A szerződés felmondása kizárólag írásban történhet. A szerződés elektronikus levél (e-mail) útján történő felmondását - a fokozott biztonságú elektronikus aláírással aláírt okirat kivételével - a biztosító nem fogadja, nem fogadhatja el.

A biztosítás felmondását tartalmazó írásbeli nyilatkozatot levélben, faxon, vagy fokozott biztonságú elektronikus aláírással aláírt okirattal kell elküldeni a biztosítóhoz. Postán történő feladás esetén a felmondást tértivevényes levéllel adják postára, figyelembe véve a postai átfutási időt is!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Arra is van lehetőség, hogy a biztosítás felmondását tartalmazó nyilatkozatunkat személyesen nyújtsuk be. Ekkor is dokumentáltassuk a biztosító ügyintézőjével az átvételt. Lehetséges az is, hogy a felmondásra vonatkozó nyilatkozatot a szerződés felmondása érdekében megbízott biztosítási alkuszhoz juttassuk el és akivel szintén dokumentáltassuk (érkeztető bélyegző, dátum, aláírás) az átvételt. Figyeljünk arra, hogy az alkusznak is a  határidőn belül továbbítania kell a biztosítónak a felmondásunkat.

Nem január elsején jár le a biztosításod?

A fent ismertetett határidők, szabályok egy részénél el kell különíteni a január elsejei, illetve az év közbeni évfordulós szerződéseket. Az év végi szokásos kampányban csak azok élhetnek a január elsejei hatályú biztosítóváltás lehetőségével, akik gépjárművüket 2010. január 1. előtt vásárolták, vagy a legutóbbi üzembentartó váltásra 2010. január 1. előtti hatállyal került sor. Ha egy 2010. január 1-jét követően vásárolt gépjármű üzembentartója a meglévő KGFB szerződését tévedésből december 31-i hatállyal mégis felmondja, és helyette január elsejei hatállyal új szerződést köt, akkor számítania kell arra a számára kedvezőtlen jogkövetkezményre, hogy a szabálytalanul újonnan kötött KGFB szerződése nem tekinthető érvényesnek.

Az év közbeni évfordulós szerződések esetében a következő példa szemlélteti a biztosítóváltást: a 2012. augusztus 31-én kötött szerződés esetén - ahol a biztosító kockázatviselése is ekkor kezdődik - 2013. augusztus 30-ra lehet a szerződést felmondani, és a felmondásnak 2013. július 31-ig kell a biztosítóhoz beérkeznie. A 2012. október 30-án meghirdetett díjtarifa az év közbeni évfordulós szerződések díjelőírását 2013. január 1-jétől nem módosítja, azokra továbbra is a 2011. október 30-án meghirdetett díjtarifa fog vonatkozni a biztosítás 2013. augusztus 31. napjára vonatkozó évfordulójáig, vagy a szerződés biztosítási évforduló előtti esetleges megszűnéséig vagy a felek közös megegyezésével történő megszüntetéséig.

Címkék: