Magyarok százezreinek lesz rossz a következő hetekben

MTI2012. július 19. 15:23

Közeleg a parlagfűszezon, várhatóan augusztus első hetében erősödik meg a pollenterhelés - mondta az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettes főorvosa csütörtökön Budapesten.

Páldy Anna közlése szerint itt az ideje, hogy a parlagfű-allergiások megkezdjék a felkészülést, felkeressék orvosukat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) 15-20 százalékra becsüli a parlagfűre allergiások számát.

A főorvos a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy ezen a nyáron mostanáig kevesebb csapadék hullott, ezzel együtt két hőséghullám is volt. Ez önmagában is elég lenne ahhoz, hogy enyhébb legyen az idei parlagfűszezon, de emellett a parlagfű irtására indított akciókban is bíznak a szakemberek - tette hozzá.

Az OKI aerobiológiai hálózatának mérései alapján az idén a parlagfű pollenszemeit július első felében még csak szórványosan, egy-egy állomáson észlelték. A főorvos szerint augusztus elejére várható, hogy országszerte megjelenik a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap közepén pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében tetőzhet a parlagfű pollenkoncentrációja.

Páldy Anna szólt arról, hogy a kormány július 6-án tette közzé a parlagfű elleni rövid- és középtávú védekezésről, illetve akciótervről szóló határozatát, amelyben leszögezte, az ÁNTSZ fontos kötelessége a légköri pollenkoncetráció monitorozása és a lakosság tájékoztatása. A parlagfűvel kapcsolatos problémák ellenőrzése viszont nem az ÁNTSZ feladata - fűzte hozzá a főorvos.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek megfelelően az OKI a honlapján továbbra is naponta frissíti pollenjelentését. A parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül. Ezen térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége az ország különböző területein. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségügyi hatásairól. Ezen felül az idén már a parlagfű-pollenriadó esetére ajánlott légzőmaszkokról is közölnek ismertetőket a honlapon.

Páldy Anna kiemelte, hogy amennyiben a levegőben már köbméterenként 30 pollenszem található, az már minden allergiásnál tüneteket okoz. Egy-egy szezonban általában 28-42 napon keresztül mérnek ennél erősebb parlagfű-pollenterhelést - mondta a főorvos.

Címkék: