Sok településen megszűnhet a háziorvosi ellátás

Pénzcentrum2012. június 26. 20:05

Sok településen megszűnne a háziorvosi ellátás, ha a kormány az egészségügyre is kiterjeszti a közszférában dolgozó 62 évnél idősebbek nyugdíjaztatását - mondta az InfoRádiónak Komáromi Zoltán országos háziorvosi szakfelügyelő. A Magyar Kórházszövetség elnöke korábban azt mondta: az egészségügy működésképtelenségét eredményezné a döntés.

Ezerötszáz-kétezer háziorvos hiányozhat, ha az egészségügyre is kiterjeszti a kormány a közszférában dolgozó 62 évnél idősebbek nyugdíjaztatását. Ez ellátási nehézségekhez vezet a 6800 háziorvossal működő rendszerben - véli Komáromi Zoltán országos háziorvosi szakfelügyelő. Kiemelte: sok kistérségben, településen szűnne meg az ellátás, mert nincs utánpótlás.

Jelenleg is folynak az egyeztetések, de formális kérdésekről - közölte a szakfelügyelő. Kifejtette: szó volt arról, hogy az államtitkárság kiad egy feladatátvállalási szerződésmintát, és javasolja az önkormányzatoknak, hogy az alapján kössék meg a vállalkozó háziorvosokkal a szerződést, ez még egyeztetés alatt áll.

Korábban a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta: az egészségügy működésképtelenségét eredményezné, ha az ágazatot érintené a 62 évnél idősebb orvosok kötelező nyugdíjaztatása.

Rácz Jenő kiemelte: jelenleg mintegy 30 ezer orvosból csaknem 4 ezer dolgozik 65 éves kora felett is, többen közülük 70 évnél is idősebbek. Ha 62 éves kornál húzzák meg a határt, akkor mintegy 5 ezer orvost veszítenének el "egyik pillanatról a másikra". Emellett évente mintegy ezer orvos távozik az országból, a szakmából, így ezzel az intézkedéssel körülbelül 6 ezer orvost vennének ki a rendszerből - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a tárgyalásokon azt szeretné elérni, hogy ne érintse az ágazatot a kötelező nyugdíjaztatást. Múlt héten azt mondta: "nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek.

Címkék: