Életmentő gyógyszerek tűnhetnek el a polcokról

Pénzcentrum2012. április 13. 09:03

Amennyiben tovább csökkentik a gyógyszerekre fordított állami kiadásokat és növelik a gyógyszergyárak válságadóit, a jövőben egyre több életmentő gyógyszer válik elérhetetlenné Magyarországon. Emellett csökkennek a kutatásokra, az orvosok továbbképzésére fordított összegek, a gyógyszeriparban pedig további munkahelyek szűnhetnek meg - írja az Index.

Ebben az évben a gyógyszerekre fordított kiadások közel egynegyedét maguk a gyógyszergyártók finanszírozzák, mondta Leitner György, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, a Glaxo Smith Kline ügyvezetője. Minden 4000 forint, gyógyszerre fordított állami támogatásból 1000 forintot az iparnak kell befizetnie a gyógyszerkasszába.

A gyártókat 2003 óta befizetési kötelezettség terheli azért, hogy az állam TB támogatással teszi hozzáférhetővé a készítményeiket. Míg az extra adók és befizetések aránya a gyógyszerkasszán belül korábban 3-5 százalék között mozgott, a 2007-es gyógyszergazdaságossági törvénnyel 8-ról 12 százalékra emelkedett, a Széll Kálmán tervvel pedig 20, majd 23 százalékra.

A támogatott gyógyszerek árának 25, 50, 75 vagy 100 százalékát a társadalombiztosítás fizeti, a betegnek a patikában csak a fennmaradó részt kell állnia. A gyógyszerek támogatására fordított összeg 2006-ra kiugróan magasra nőtt, azóta az állam különböző eszközökkel évről évre próbálja csökkenti a ráfordításokat.

A Széll Kálmán terv azt tűzte ki célul, hogy a 350 milliárd forintos gyógyszerkasszát 2013-ig 120 milliárddal csökkenti: idén 83 milliárddal 2013-ban további 37 milliárddal. Gyógyszerekre azonban ugyanúgy szükség van, mint eddig, de a csökkenő támogatást a kormány nem a betegekkel akarja megfizetni, hanem folyamatosan növelné a gyártói befizetéseket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
gyógyszergyárak,