Ezt kapjuk vizitdíj helyett?

Magyar Nemzet2012. március 13. 09:16

A gyógyászati segédeszközök tb-támogatásának jelentős csökkentésével számol az egészségbiztosító, sőt, a vénydíj bevezetését is elképzelhetőnek tartják - értesült a Magyar Nemzet.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) készült munkaanyagból kiderül, a gyógyászati segédeszközök 98 százalékos társadalombiztosítási támogatási kategóriája megszűnne, és számos termékcsoportnál csökkentenék a támogatás mértékét.

A tervezet szerint az OEP-ben azt is elképzelhetőnek tartják, hogy vénydíjat vezetnek be az eddig térítésmentességet jelentő közgyógyellátásban. Teljesen megszüntetnék az eszközök javításának támogatását, vagy - egy másik variáció szerint - ehhez a jótállást követő évben nem, s utána is csak évente egyszer adnának hozzájárulást.

A lap birtokába került munkaanyag szerint kevesebb kötszert írhatnának fel az orvosok, a betegek az eddigi havi 30 helyett csak 20-at, bizonyos termékeknél pedig 15-öt kaphatnának. A diabéteszeseket is rosszul érintheti a változás, a vércukorszintmérő tesztcsíkjának támogatását 80 százalékról 70-re vagy 50-re csökkentenék.

Címkék: