Ezekbe az országokba ne utazz: itt a lista

Pénzcentrum2011. november 24. 14:14

Utasbiztosítás és egészségügyi kártya nélkül senki ne induljon külföldre, ezt javasolja a Külügyminisztérium konzuli szolgálatért felelős közigazgatási államtitkára. Az InfoRádió tudósítása szerint Bába Iván egy háttérbeszélgetésen elmondta, idén eddig körülbelül 600 ezer konzuli ügyet láttak el, ami majdnem duplája a tavalyi számnak.

45 olyan ország vagy térség van, ahová a Külügyminisztérium nem javasolja a kiutazást, és 58 olyan terület, ahol fokozott biztonsági kockázatra kell számítani, mondta Bába Iván, a Külügyminisztérium konzuli szolgálatért felelős közigazgatási államtitkára. Hozzátette, ezeken a területeken sokszor magyar külképviselet sincs, ezért nehéz segíteni az ott bajbajutottakon. Sok afrikai országból például "nagy mutatvány" kihozni bárkit is - hangsúlyozta.

Ide kattintva megtalálhatod a kockázatos országok listáját.

Bába Iván részletezte, hogy melyek azok az esetek, amelyekben egy konzul segítséget tud nyújtani, és melyekben nem. Például baleset, vagy rendkívüli eseménynél a helyszínen segít, pótolja az elveszett úti okmányokat, segít a kapcsolatfelvételben és közreműködik a hazautazás elősegítésében.

Ugyanakkor nem tud segíteni bírság, büntetés, vagy ügyvédi költség kifizetésében, nem tudja az állampolgárok szabadon bocsátását kezdeményezni, lakhatást biztosítani, vagy a különös méltányolást igénylő eseteket kivéve megelőlegezni a hazajutás költségeit.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A konzuli szolgálat az orvosi kezelések díját sem tudja kifizetni, ezért az államtitkár azt javasolja, hogy a tb-t fizetőknek egyébként díjmentesen kérhető európai egészségbiztosítási kártya, valamint utasbiztosítás nélkül senki ne induljon el külföldre. Az államtitkár elmondta, az Európai Unió állampolgáraként a magyarok bármelyik uniós konzulátuson kérhetnek segítséget.

Címkék: