Autósok, figyelem: fontos döntés született

Pénzcentrum2011. október 18. 18:46

Nincs jogi akadálya annak, hogy a károsult vagy vagyonbiztosítója a felelősségbiztosító mellett a kötelező gépjármű felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező károkozót is perelje - felülvizsgálati eljárásban döntött így kedden a Legfelsőbb Bíróság.

Felülvizsgálati eljárásban, ítéletével a Legfelsőbb Bíróság elvi éllel foglalt állást abban a jogkérdésben, hogy egy károsult (vagy vagyonbiztosítója) a felelősségbiztosító mellett sikerrel perelheti-e a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező károkozót.

Korábban ez a kérdés csak igen ritkán merült fel a gyakorlatban, mert a károsultak szinte mindig csak a fizetőképes felelősségbiztosítót perelték. Néhány éve azonban fizetésképtelenné vált a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) és ennek következtében több száz ügyben fordult elő, hogy a károsultak (vagy vagyonbiztosítójuk) a károkozókat is perelték.

A Legfelsőbb Bíróság mostani döntésével hatályában fenntartotta a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletét, kifejtve: nincs jogi akadálya annak, hogy a károsult (vagy vagyonbiztosítója) a felelősségbiztosító mellett a kötelező gépjármű felelősségbiztosítással rendelkező károkozót is perelje és őket a bíróság - mint egyetemleges kötelezetteket - egyetemlegesen marasztalja. (Az egyetemlegesség azt jelenti, hogy a károsult választhat, melyiküket perli.)

Címkék: